HELP Required ASAP!! (Screen shots not saving to desktop)

Discussion in 'macOS' started by Mr.Noisy, May 30, 2007.

  1. Mr.Noisy macrumors 65816

    Mr.Noisy

    Joined:
    May 5, 2007
    Location:
    UK™
    #1
    Hi, Got a slight issue, when doing a screen capture it no longer produces the image on my desktop, it makes the sound like it's grabbed the image but i can't find it anywhere, any idea's guys :confused:
     
  2. edesignuk Moderator emeritus

    edesignuk

    Joined:
    Mar 25, 2002
    Location:
    London, England
    #2
    Sometimes the desktop won't refresh, try going through Finder to /Users/YourUsername/Desktop and see if it's there.

    ...oh, and give your threads a useful title :rolleyes:
     
  3. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #3
    Also, are you using an app or are you using the keyboard shortcuts? :)
     
  4. Mr.Noisy thread starter macrumors 65816

    Mr.Noisy

    Joined:
    May 5, 2007
    Location:
    UK™
  5. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #5
    Are you holding CONTROL at the same time? If this is the case, the screenshot will skip your Desktop and head straight to your Clipboard, ready to be pasted somewhere. You can view your Clipboard contents from the Edit menu. :)
     
  6. Mr.Noisy thread starter macrumors 65816

    Mr.Noisy

    Joined:
    May 5, 2007
    Location:
    UK™
    #6
    using command shift 4 and nothing, whats happened? was ok yesterday :confused:
     
  7. reubs macrumors 68000

    Joined:
    Jun 22, 2006
    #7
    All I get with Command+shift+4 is a set of crosshairs. No click, no image, no nothing. I'll take some help here, too.
     
  8. edesignuk Moderator emeritus

    edesignuk

    Joined:
    Mar 25, 2002
    Location:
    London, England
    #8
  9. Sherman Homan macrumors 6502

    Joined:
    Oct 27, 2006
    #9
    Apple Shift 4 gives you the ability to specify the area of the screen shot. Do a spotlight for "picture". I think edesignuk is on to it, your Desktop may not be refreshing correctly.
     
  10. jeremy.king macrumors 603

    jeremy.king

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Fuquay Varina, NC
    #10
    Assuming you know how to take a screenshot - try to delete/move/rename ~/Library/Preferences/com.apple.screencapture.plist and restart.
     
  11. Mr.Noisy thread starter macrumors 65816

    Mr.Noisy

    Joined:
    May 5, 2007
    Location:
    UK™
    #11
    nothing in spotlight,
    what do you mean kingjr3?
     
  12. Mr.Noisy thread starter macrumors 65816

    Mr.Noisy

    Joined:
    May 5, 2007
    Location:
    UK™
    #12
    ok guys i reckon a few of you are on the scent, the desktop not refreshing sounds logical, how do i get it to refresh? in simple terms please :confused:
     
  13. Sherman Homan macrumors 6502

    Joined:
    Oct 27, 2006
  14. Mr.Noisy thread starter macrumors 65816

    Mr.Noisy

    Joined:
    May 5, 2007
    Location:
    UK™
    #14
    ok these are the key combo's i tried

    1. Command-Shift-3
    2. Command-Shift-4
    3. Command-Shift-4 then spacebar

    Ive had a very long day and am now tired, it worked ok yesterday and i do appreciate the suggestions guys, where would i find the images if they were stored elsewhere :confused: .
     
  15. edesignuk Moderator emeritus

    edesignuk

    Joined:
    Mar 25, 2002
    Location:
    London, England
    #15
    To explain a little further...

    Open up Finder, go in to Users > Your User Name > Library > Preferences and delete the file kingjr3 says, then reboot.

    Did you? Have you gone and looked at your desktop through the Finder as I said above?
     
  16. blaaat macrumors member

    Joined:
    Mar 18, 2007
    Location:
    Netherlands
    #16
    They proberly just don't show up @ your desktop (i have this problem too sometimes). Try to find them using a Finder window browsing to your Desktop.
     
  17. Mr.Noisy thread starter macrumors 65816

    Mr.Noisy

    Joined:
    May 5, 2007
    Location:
    UK™
    #17
    sorry it's taken so long to try things out, trying to look after a 2 year old thats into everything, firstly thanks to all you guys ;)
    especially kingjr3, tried deleteing the file you said, worked a treat, all back to normal now i can get some work done, thank you very much :)

    it's guys like you lot that makes me realise i did the right thing changing to a mac :p
     
  18. jeremy.king macrumors 603

    jeremy.king

    Joined:
    Jul 23, 2002
    Location:
    Fuquay Varina, NC
    #18
    Glad to be of service.

    Thanks for the assist, edesignuk. You 'tar is creepy.
     
  19. miss_cler macrumors newbie

    Joined:
    Jan 6, 2017
    Location:
    Leeds UK
    #19

    Hi guys, I have this exact same problem and this is the answer I've seen on numerous different forums. However, when I go to my Finder/Users/My Name there is no Library at all, let alone any Preferences or files I can delete. Can anyone help?
     
  20. DeltaMac macrumors 603

    DeltaMac

    Joined:
    Jul 30, 2003
    Location:
    Delaware
    #20
    hmm... 10-year-old thread :)

    The user Library folder is hidden by default.
    So - in the Finder, hold your Option key while viewing the Go menu.
    You will see Library appear. Click on that Library - that's the correct Library, and the Preferences folder that you seek.
     
  21. miss_cler macrumors newbie

    Joined:
    Jan 6, 2017
    Location:
    Leeds UK
    #21

    Oh wow, yeah! I didn't even check the date!

    Thanks for that - I've found the right folder now, but can't see com.apple.screencapture.plist in there.

    Also, I've just done a screen shot again and it did appear on the desktop this time so I'm not sure if it's a permanent problem.

    However, I am finding a lot of stuff (i.e. not just screen shots) doesn't appear on the desktop now. For example, when I try to save an email as a Rich Text Format file to my desktop, it goes elsewhere and I can only find it using the search function.

    Is it to do with the introduction of the iCloud desktop in my last software update?
     

Share This Page