help- S4 suddenly draining fast in standby after software update..

Discussion in 'Alternatives to iOS and iOS Devices' started by The Game 161, Jul 28, 2013.

  1. The Game 161 macrumors G5

    The Game 161

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Location:
    UK
    #1
    can't understand it...it dropped like 13% in like 2 hours overnight and a further 8% from 2.30 to 5.15. and on the battery it says Android OS was using 15% of the battery...any way I can fix this? as before this may phone was only draining 5-7% in like a 8 hour period. any fix here?
     
  2. MRU macrumors demi-god

    MRU

    Joined:
    Aug 23, 2005
    Location:
    Other
    #2
    Factory reset time? Backup via Kies and restore your device.

    Alternatively - Make sure nothing has become activated ( motion gestures - or previously disabled app ) since the update....

    But yeah - needle and haystack spring to mind :(
     
  3. Eddie Bombay macrumors 6502

    Joined:
    Aug 27, 2011
    #3
    Go to Play Store and install Wake lock detector to find out what is going on.
     
  4. The Game 161 thread starter macrumors G5

    The Game 161

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Location:
    UK
    #4
    can you do a reset without backing up to kies? as i hav't got an active computer working right now.
     
  5. MRU macrumors demi-god

    MRU

    Joined:
    Aug 23, 2005
    Location:
    Other
    #5
    Yep, you'll just have to re-download your apps via PlayStore, and it may wipe your photos / music if they are on the main device and not MicroSD.

    If they are on the microSD - take it out before doing so and you'll save your pics & music :)..,


    [​IMG].

    Settings,

    Accounts Tab,

    Backup & Reset, Hit factory reset.....
     
  6. The Game 161 thread starter macrumors G5

    The Game 161

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Location:
    UK
    #6
    cheers dude...not sure why this has happened as standby time was great until the last two days.
     
  7. jeffe macrumors 6502a

    Joined:
    Feb 17, 2008
  8. daveathall macrumors 68000

    daveathall

    Joined:
    Aug 6, 2010
    Location:
    North Yorkshire
  9. The Game 161 thread starter macrumors G5

    The Game 161

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Location:
    UK
    #9
    don't know lol there was an update and i just downloaded it..so have never idea.
     
  10. daveathall macrumors 68000

    daveathall

    Joined:
    Aug 6, 2010
    Location:
    North Yorkshire
    #10
    If next time you get updates on an app, if you take notice of which app\apps they are, it could give you a clue that something amiss is going wrong with that app if your battery starts playing up. :)
     
  11. The Game 161 thread starter macrumors G5

    The Game 161

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Location:
    UK
    #11
    wasn't an app though was just a software one but not sure how to check.
     
  12. 0dev macrumors 68040

    0dev

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Location:
    127.0.0.1
    #12
    Honestly just reboot, charge fully, and see if it happens again. If it does go into your settings and look at the battery usage stats. Don't do a full factory reset just yet.
     
  13. The Game 161 thread starter macrumors G5

    The Game 161

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Location:
    UK
    #13
    Think I may of found the issue.

    Bought this charger dock/hdmi connector and when I had it on there not on charge my battery went from 97 percent to 85 percent from 22.30 to 2.00..then when I took it off the dock from 2.00 to 5.15 it only dropped 4 percent.. Seems odd if this wasn't the cause
     

    Attached Files:

  14. MRU macrumors demi-god

    MRU

    Joined:
    Aug 23, 2005
    Location:
    Other
    #14
    Must be the fact its a activating hdmi output ?
     
  15. The Game 161 thread starter macrumors G5

    The Game 161

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Location:
    UK
    #15
    Thats the thing there was no cable in it to charge or in the HDMI slot it so not sure why it should matter but it does seem odd that the battery drain stopped being so bad after I took it out..
     
  16. 0dev macrumors 68040

    0dev

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Location:
    127.0.0.1
    #16
    A dodgy charger makes sense. Charger outputs from things other than Samsung's mains block don't seem to be enough to charge the S4 properly. I had mine plugged into my MBP for four hours yesterday and it only charged by 25%.
     

Share This Page