help with hardware test error code

Discussion in 'iMac' started by faneos, Sep 27, 2012.

  1. faneos macrumors member

    faneos

    Joined:
    Jul 26, 2012
    #1
    When i boot my iMac 27 2009 the cpu fan run full speed i get 0 rpm in stat after i run the hardware test i get this: 4MOT/4/40000002:CPU-0 anyone knows what is it?
     
  2. Bacci macrumors newbie

    Joined:
    Sep 11, 2012
    #2
    4MOT/4/40000002 :CPU-xxx
    CPU fan/blower, located next to left speaker (logic board has to be removed to replace CPU blower)
    Verify that the CPUblower/ fan cable is securely connected to the left side of the logic board and that there are no obstructions that would prevent the blower/fan from rotating. Replace fan if the error continues.
    Normal fan operation, except the CPU blower
    Note: Make sure black mylar tape along the bottom of LCD panel is not obstructing fan blades, if so, cut tape and re-stick to LCD.
     
  3. faneos thread starter macrumors member

    faneos

    Joined:
    Jul 26, 2012
    #3
    Thanks for the info any chance that logic board cpu sensor or fan circuit damaged?
     
  4. Bacci, Sep 28, 2012
    Last edited: Sep 28, 2012

    Bacci macrumors newbie

    Joined:
    Sep 11, 2012
    #4
    iMacs generate fan errors when rpm is 10% or more off the target rpm.

    I would proceed as follows:

    1/ SMC reset (unplug power cord for a few minutes when imac is shut down), and see if the problem is still there.

    2/ Open it up carefully (following step-by-step instructions on youtube, ...), use a compressed air can to get rid of all the dust and check for anything else that could be straining the CPU fan (like the mentioned tape).

    3/ If the problem persists, buy a new CPU fan e.g. on ebay

    If you don't feel comfortable doing this, seek help

    Good luck!
     

Share This Page