Home Button Unresponsive After iOS 10.3 Update

Discussion in 'iOS 10' started by johan67, Mar 28, 2017.

  1. johan67 macrumors newbie

    Joined:
    Nov 15, 2012
    #1
    After updating to iOS 10.3 the home button has become unresponsive, sometimes needing a second click to exit an application. The first press does register on the phone since I can feel it vibrate but it does nothing. This is entirely random and I never know if one press will be enough to exit an application. This behavior started after the update.

    Phone: iPhone 7 Plus
    Updated from: 10.2.1
    Updated how: Over the air
     
  2. Relentless Power macrumors G5

    Relentless Power

    Joined:
    Jul 12, 2016
    #2
    Have you tried a hard reset after you installed the update? Is the home button unresponsive at times with certain applications or any actions on the iPhone 7 with the home Button?
     
  3. johan67 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 15, 2012
    #3
    I have done a hard reset with no effect.
    I also did a "Reset All Settings" with no effect.

    The home button is unresponsive with various applications, not just certain ones. I only notice this behaviour when trying to exit an app.

    I also have the "App Switcher Bug" as discussed in another thread.
     
  4. Relentless Power, Mar 29, 2017
    Last edited: Mar 29, 2017

    Relentless Power macrumors G5

    Relentless Power

    Joined:
    Jul 12, 2016
    #4
    In my opinion, If you completed all those actions, I would consider reverting back to the previous iOS version you were using if applicable. Otherwise, I would make sure you back up and restore all your information, followed by contacting Apple. Perhaps this is hardware related.
     
  5. wbrat macrumors regular

    Joined:
    Sep 18, 2014
    #5
    I remember some people reported the same problem with 10.3 betas on iPhone7.
     
  6. Relentless Power macrumors G5

    Relentless Power

    Joined:
    Jul 12, 2016
    #6
    Good point. I Wonder if betas can contribute to the issue. If the OP was using a beta prior?
     
  7. cswifx Suspended

    cswifx

    Joined:
    Dec 15, 2016
    #7
    Happened to me on Beta 7, no such issue on 10.3 release version. I wiped my device shortly before the update to 10.3 dropped.
     
  8. Sunny1990, Mar 29, 2017
    Last edited: Mar 29, 2017

    Sunny1990 Suspended

    Sunny1990

    Joined:
    Feb 13, 2015
    #8
    Updated my iPhone 7 to ios 10.3 last night and the phone feels more snappier compared to previous version :D no issues encountered till now
     
  9. johan67 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 15, 2012
    #9
    No, no Beta prior to the update.
     
  10. Relentless Power macrumors G5

    Relentless Power

    Joined:
    Jul 12, 2016
    #10
    My thoughts are it's hardware related. But I could be wrong. Either way, please be sure to update the thread and let us know what you find out. I would be curious.
     
  11. johan67 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 15, 2012
    #11
    Not sure how it can be hardware since the phone is 4 months old and was perfectly fine before the update. The only thing that changed was iOS.

    Saw a post by a guy here:
    http://forums.hardwarezone.com.sg/i...official]-ios-10-3-discussions-5591085-3.html

    Had the same problem and rolled back to 10.2.1 to fix it.
     
  12. Relentless Power macrumors G5

    Relentless Power

    Joined:
    Jul 12, 2016
    #12
    Even if it's only four months old, that doesn't mean that you can't have hardware issues. But then again, I don't know that for sure. But all the issues that you're experiencing and you likely have executed many of the options to rectify the issue, and it still is persisting. So I'm not sure what your left else to do. Unless someone else has some advice other than what was given in this thread. I would say at this point, contacting Apple would be your next option.
     
  13. johan67 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 15, 2012
    #13

    So are you saying that the update caused the hardware to break?
     
  14. cswifx Suspended

    cswifx

    Joined:
    Dec 15, 2016
    #14
    A clean install fixed my problem. It's most likely software.
     
  15. rickvr macrumors newbie

    rickvr

    Joined:
    Feb 23, 2017
    Location:
    South Africa
    #15
    --- Post Merged, Mar 29, 2017 ---
    No doubt about. The non operating Home Button was experienced exactly after the first reboot of 10.3.
    Come on Apple, not good enough.
     
  16. Relentless Power, Mar 29, 2017
    Last edited: Mar 29, 2017

    Relentless Power macrumors G5

    Relentless Power

    Joined:
    Jul 12, 2016
    #16
    My point is, you stated your iPhone is only "Four months old." That doesn't mean you can't have hardware issues, being your home button is not working properly. A hardware issue can perisit at any time. But I'm willing to believe your issue is likely Software, being you never experienced his issue until after the 10.3 install.

    I already mentioned to revert back to 10.2.1 to ensure it's not your home button. Otherwise, attempt a full clean install or contact Apple Support if necessary.
     
  17. gigapocket1 macrumors 6502a

    Joined:
    Mar 15, 2009
    #17
    I would do a clean install via iTunes... If you download the firmware online. I believe you can do shift "update".. and basically reinstall the same software without having to do a full restore..
     
  18. matbishop macrumors newbie

    Joined:
    Mar 29, 2017
    #18
    Hi everyone,

    Johans problem is definitely NOT hardware related.

    After updating my iPhone 6S Plus to iOS 10.3 I am experiencing the exact problem. The home button does not always respond to the first click when pressing, needing a second one to exit the application.

    Interesting to see this happes to the iPhone 7 with the non-clicking home button. The next update will probably fix this problem so no need for everyone to go resetting phones and thinking they have a hardware problem.

    Just be patient.

    Cheers
     
  19. Redness22 macrumors newbie

    Redness22

    Joined:
    Mar 29, 2017
    #19
    Had exactly the same problem right after the update.
     
  20. Hilb macrumors newbie

    Hilb

    Joined:
    Mar 9, 2017
    #20
    Yes i have still exactly the same problem. With ios 10.2.1 i didnt had this problem.
     
  21. iOSUser7 macrumors 6502a

    iOSUser7

    Joined:
    Jun 23, 2014
    #21
    I can see the same happening on my 7 Plus.
    It's rare but I encountered this issue 2-3 times in 2 days, since I upgraded to 10.3, it didn't happen on every other versions I had before (10.1.1, 10.2 or 10.2.1).
     
  22. lawremap macrumors newbie

    Joined:
    Mar 31, 2017
    #22
    --- Post Merged, Mar 31, 2017 ---
    But the question is for how long are we going to wait for the Update to resolve the issue. Using the Assistive Touch is so annoying eishh.


     
  23. C DM macrumors Westmere

    Joined:
    Oct 17, 2011
    #23
    Have you tried resetting all settings or even reinstalling as new?
     
  24. lawremap macrumors newbie

    Joined:
    Mar 31, 2017
    #24
    Yes I have tried all. The applications I am using have all been installed as on a new phone after reset settings and clearing content.


     
  25. C DM macrumors Westmere

    Joined:
    Oct 17, 2011
    #25
    What about actually reinstalling iOS 10.3 (via iTunes, perhaps even using recovery mode or something like that)?
     

Share This Page