Resolved iiyama ProLite TF2234MC-B1 22" IPS LED Touchscreen - horizontal scan line issue

Discussion in 'Mac Pro' started by m4v3r1ck, Jun 24, 2014.

  1. m4v3r1ck, Jun 24, 2014
    Last edited: Jul 8, 2014

    m4v3r1ck macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #1
    Suddenly some very strange behaviour on one of my monitors (PLT2234 Display - iiyama ProLite TF2234MC-B1 22" IPS LED Touchscreen Monitor). It looks like that at the left side (half of the monitor) the icons are missing horizontal line in-between.

    See the combined screen of photo's I took with my iPhone:

    [​IMG]

    Also I see more white horizontal pixel lines in-between on the left side that are not on the right side of this monitor. Drivers, GPU or monitor? Rebooted couple of times...

    See my specs below. OS X 10.9.3 / OS X GPU drivers. Thanks!

    ~ Cheers
     
  2. Macsonic macrumors 65816

    Macsonic

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Location:
    Earth
    #2
    Not sure if this solves the problem. You can try to remove the video cards, and put them back in. Or maybe a loose cable problem.
     
  3. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #3
    support ticket

    Thanks for your reply! Done all of that.. Going to file a support ticket at IIyama CS. Keep you posted.

    ~ Cheers
     
  4. Kryckter macrumors 6502

    Kryckter

    Joined:
    Mar 12, 2009
    #4
    Interesting, I was going to say a bad cable as well. Have you tried swapping cables or replacing one?
     
  5. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #5
    Yes, swapped cables too. Strange that this issue covers 1/3 (left - up to down side) of my monitor.

    ~ Cheers
     
  6. hfg macrumors 68040

    hfg

    Joined:
    Dec 1, 2006
    Location:
    Cedar Rapids, IA. USA
    #6
    My first guess would have been cable, second guess would be VRam ... but swapping the monitors would have the problem staying with the video channel that is defective. Since the problem follows the monitor, it has to be the monitor. :) Possibly bad matrix decoding or internal connector issues?
     
  7. Kryckter macrumors 6502

    Kryckter

    Joined:
    Mar 12, 2009
    #7
    Very strange.

    I am going to say it has to be the monitor, very weird though. Please keep us posted on what this turns out to be.
     
  8. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #8
    DELL U3014 with similar issues

    Did some Googling and found a forum entry on the DELL support forums with the same issue: DELL U3014. Shame the last post was entered on May 10th 2013. Posted a request for further info's for possible cause and if this issue was ever resolved by DELL. Keep you posted.

    ~ Cheers
     
  9. AlexandK, Jun 25, 2014
    Last edited: Jun 25, 2014

    AlexandK macrumors newbie

    Joined:
    Jun 25, 2014
    #9
    Same problem with my Philips 238C4QHSN.

    It looks like an "image persistence" on LCD panels.

    Panel type: AH-IPS.

    I guess you can observe burned-in image on pixels by viewing black image fullscreen.

    Only even(odd) lines are affected, on the left side.
     
  10. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #10
    Solid white colour

    Thanks for your feedback. Testing with some solid colours and here's the result for solid white. For what I can make of that, it's EOL! :rolleyes:

    ~ Cheers
     

    Attached Files:

  11. mikeboss macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #11
    I bought this DELL LCDisplay when it came to market. returned it after a few days because of this issue. it looked to me like some sort of interlace scan-lines. drove me crazy :mad: after finding that others had the same issue I decided to return the screen. I guess there's (or was?) something wrong with the panel itself or the electronics driving the panel. bought an EIZO and I'm happy since (apart from the fact that the EIZO is only 27" and I wanted 30"). can't have it all...

    regards,
    michael
     
  12. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #12
    Thanks for your detailed reply Micheal. Good that you're able to return the DELL. EIZO is indeed a great brand. I'm awaiting the support ticket - perhaps RMA - from Iiyama or the Vendor.

    ~ Cheers
     
  13. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #13
    Thanks, like in the screen I posted in #10?

    ~ Cheers
     
  14. mikeboss macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #14
    interesting: my DELL U3014 also only showed the issue on the (lower) left half of the screen. maybe there's a pattern?
     
  15. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #15

    Investigating if the panels have the same make and model for the DELL and Iiyama. I hope DELL will answer my question about this issue.

    ~ Cheers
     
  16. mikeboss macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
  17. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #17
    problem with the main board

    Got an email from Iiyama Tech. It seems there's a problem with the main board and I'm offered a repair/swap. I choose the second option. Thanks for reading and posting! Cheers
     
  18. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #18
    brand new monitor

    Received a brand new monitor yesterday, great customer service by Iiyama!
     
  19. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #19
    With great disappointment I have to re-open this thread. My current monitor - PLT2234 Display - iiyama ProLite TF2234MC-B1 22" IPS LED Touchscreen Monitor - is showing the same defects again:

    1. Extreem ghosting ONLY on the left side of the monitor:

    [​IMG]

    2. Horizontal scan lines scrolling from the bottom to the top, again ONLY on the left side:



    Received yet another RMA# Keep you updated!

    Cheers
     
  20. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #20
    Anybody using this monitor having the same issues? I'm afraid this must be a designers- / components fail.

    Cheers
     
  21. m4v3r1ck thread starter macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #21
    Received a new (3rd) monitor. Let's see how long this one will hold.

    Cheers
     

Share This Page