iMAC 2011 27" which doesn't boot, it doesn't see any boot volumes.

Discussion in 'iMac' started by Joolsc, Aug 30, 2016.

  1. Joolsc macrumors newbie

    Joined:
    Aug 29, 2016
    Location:
    Australia
    #1
    I have a iMAC 2011 27" which doesn't boot, it doesn't see any boot volumes.

    If I boot normally, it displays the Folder with question mark symbol.

    If I boot normally with a OSX Lion dvd inserted, it displays the prohibitory sign.

    If I boot from OSX / Internet Recovery it goes to the Apple Logo, spins for 30s then a quick flash on the screen, then stays white screen. I can never get the OSX Utilities menu to show up.

    I ran the AHT extended test, no problem as found.

    At this point, is it simply a failure HDD or a major part that I need to replace like the GPU / Logic board?

    It does have a 6970M 1GB GPU, can this affect it?
     
  2. Samuelsan2001 macrumors 604

    Joined:
    Oct 24, 2013
    #2
    Sounds like a new HDD is required although it's possible it's a SATA cable.
     
  3. Joolsc, Aug 31, 2016
    Last edited: Aug 31, 2016

    Joolsc thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 29, 2016
    Location:
    Australia
    #3
    I managed to create an external hdd with bootable El Capitan.

    By holding down Option, I can boot from:

    1) external hdd -> apple logo -> 2/3 of the way it flash then white screen
    2) external hdd -> apple logo -> 2/3 of the way whole screen went blue with black strips
    3) external hdd -> apple logo -> 2/3 of the way it flash with a 2cm row of random colors then white screen.

    Should I purse further to get it fixed? even with the internal hdd failed, I was hoping to run osx normally with an external hdd.
     

Share This Page