imac grey screen on start up and nothing else !

Discussion in 'iMac' started by Sabrina2000, Nov 15, 2011.

  1. Sabrina2000 macrumors member

    Joined:
    Apr 10, 2011
    #1
    I have an old G4 powermac / imac (bought second hand/no disks ) osx:
    10.5.8
    powermac 6,1
    powerpc G4 (3.3)
    processor 1 GHz
    memory 1.5 GB DDR SD RAM
    cpu's 1
    version 4
    Boot rom
    version 4.5.9f1

    all of a sudden since yesterday when we swithc on we get a blank grey screen and nothing else ! Tried re-setting PRM ( hope that's right) + tried holding down shift key on start up, but nothing ! It was working fine, this is out of the blue, no new software installed or anything.

    Not computer savy , so would appreciate any advice in idiot proof style language.

    Have got a boxed version of osx 120.4 bought new ( on e bay) and happy to instal that if it will reoslve this issue. Nothing vital we need to save on this comp - it is used purely for internet surfing.

    Thank you.
     
  2. Sabrina2000, Nov 15, 2011
    Last edited: Nov 15, 2011

    Sabrina2000 thread starter macrumors member

    Joined:
    Apr 10, 2011
    #3
    Hi there

    it's the grey screen on start up - can't seem to figure out if the cable might unplug from behind the unit as it looks pretty fixed into place......should the cable unplug ? When you switch on, it makes all the right noises, but the screen remains grey / nothing visible. Tried holding shift key. iCan't observe any safe mode or anything like that either.

    I do have an older OS on disc which I bought on e bay - wondering if I can use that ? the imac came with 10.5.8 installed but no disk, and I bought (boxed) osx 10.4 - can I use that to start up, and if so how?thanks
     
  3. Sabrina2000 thread starter macrumors member

    Joined:
    Apr 10, 2011
    #4
    ps - managed to unplug power cord! But that hasn't resolved the issue....
     
  4. Sabrina2000 thread starter macrumors member

    Joined:
    Apr 10, 2011
    #5
    okay, well I'm going to take a chance and try to install an older OS on this as I don't have the original disk that came with it......unless there are any other suggestions .....thanks
     
  5. Sabrina2000 thread starter macrumors member

    Joined:
    Apr 10, 2011
    #6
    have put the tiger disk in, but can't see anything on screen! it remains all blank/grey.....help pleeeeeez!!
     

Share This Page