iMac wont boot - time for a new one?

Discussion in 'iMac' started by Dunkrag, Nov 21, 2010.

  1. Dunkrag macrumors member

    Dunkrag

    Joined:
    Nov 9, 2007
    Location:
    Birmingham, UK
    #1
    Mid 2007 iMac here - 20'' / 2.4 / 4GB RAM / 500G HD

    About a month ago after ripping a DVD with Handbrake it locked up, I did a hard restart but it failed to boot. Took it to Genius Bar and they got it going again by reinstalling OSX. Told me to reinstall from my TM backup once I got it home.

    Unfortunately I couldn't get it to do this as it couldn't find my back up drive. During this process it locked up to the grey screen telling me I had to restart by holding the power button in - then got stuck in a continuing cycle of this. Back to Genius Bar yesterday and once again they reinstalled OSX while I waited. All fine - got home, restored from back up and finally got my old desktop back.

    Stuck in another DVD to rip with Handbrake last night and once again after it finished - it locked up. Had to do a hard restart again - and once again, I'm now stuck with getting to the grey apple screen and spinning ball.

    They ran a brief hardware check while I was at the apple store and everything checked out OK - but does it sound like it's on it's last legs?
    3 years old isn't that old, but I guess it's struggling. I don't really know what else to try apart from a continuing cycle of weekend trips to the Apple Store for re-installations.
     
  2. Hellhammer Moderator

    Hellhammer

    Staff Member

    Joined:
    Dec 10, 2008
    Location:
    Finland
    #2
    http://guides.macrumors.com/Mac_doesn't_boot

    Sounds like a dead HD. Do you have an external HD? Try installing OS X in it and booting from it. If it works, then it's definitely a bad HD. A new one costs you less than 50 bucks so no need to get a new Mac unless you want
     
  3. skyvueone macrumors newbie

    Joined:
    Oct 28, 2010
    #3
    sounds familier

    Last month I had a similar problem with my 07 mac.Apple store keep it for 3 weeks and found nothing. Then back home, under normal use as web surfing it froze or gave me a blank screen.
    To fix it I did a clean install but this time with out updating to snow leopard.
    it s been running like new.
    good luck :cool:
     

Share This Page