Is it possible that bad RAM prevents Mac Pro 5.1 from powering up?

Discussion in 'Mac Pro' started by agazoo, Sep 27, 2015.

  1. orph macrumors 68000

    orph

    Joined:
    Dec 12, 2005
    Location:
    UK
    #26
    you only need a CPU in the first socket installed to boot (but fans will blow full blast) so might be worth trying both CPU's in slot 1
    (will that work ? iv never done it so don't know if you can swap them, never tried )
    to check if one is bad
    edit, just re-read flowerier, think he means the same thing.
     
  2. agazoo thread starter macrumors regular

    agazoo

    Joined:
    May 15, 2015
    #27
    IN CONCLUSION (!)

    After trying different combinations, spells and such, I had no choice but to pronounce my cMP temporarily dead; I am going to try to get different CPUs as soon as I can find something cheap, if not MB or PSU are out;

    Just finished assembling Skylake Based PC for the matter of further gaming; Using same Video card, ext PSU I used in my Mac with no issues;

    Thanks everyone for assistance!
     
  3. h9826790 macrumors G5

    h9826790

    Joined:
    Apr 3, 2014
    Location:
    Hong Kong
    #28
    A W3520 should be very cheap for testing purpose.
     
  4. agazoo thread starter macrumors regular

    agazoo

    Joined:
    May 15, 2015
    #29
    Just ordered pair,

    Thanks for advise, saved me quite a bit of time
     
  5. h9826790 macrumors G5

    h9826790

    Joined:
    Apr 3, 2014
    Location:
    Hong Kong
    #30
    Oh, sorry, I miss that you want a pair of CPU, the W3520 is for single CPU configuration only.
     
  6. agazoo thread starter macrumors regular

    agazoo

    Joined:
    May 15, 2015
    #31
    No biggie; I know how to dispose of unwanted hardware:

    Seems used PSUs can be bought for ~130-150 euros here; Mother Board is a different story
     
  7. m4v3r1ck macrumors 68020

    m4v3r1ck

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Location:
    The Netherlands
    #32
    I like the old1TB much more than your savy gun! A very stupid way to show how to dispose old hardware!!!

    NO Cheers for this post!
     
  8. agazoo thread starter macrumors regular

    agazoo

    Joined:
    May 15, 2015
    #33
    I know! So sad ...
    but thats the way she goes! No Recovery - out to the woods!
    Platter, framed, looks nice on my wall though
     
  9. flowrider macrumors 603

    flowrider

    Joined:
    Nov 23, 2012
    #34
    I just take a drill and drill through old HDDs that I dispose of. Your way:oops:

    Lou
     
  10. 1970mgbgt macrumors member

    Joined:
    Sep 15, 2015
    #35
    The platters and bearings make stunning wind chimes. Perfect clear tone.
     

Share This Page