iTunes 12.6 cannot batch change metadata

Discussion in 'macOS Sierra (10.12)' started by Shirasaki, Mar 23, 2017.

  1. Shirasaki macrumors 603

    Shirasaki

    Joined:
    May 16, 2015
    #1
    After a beta update, iTunes is updated to 12.6, and...

    I CANNOT batch change metadata at all.

    What's worse, running iTunes 12.5.4 seems not that possible without tons of changes.

    Anyone notice the same problem?
     
  2. vmachiel macrumors 68000

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Location:
    Holland
    #2
    Didn't notice that, haven't had the need for it in years. Submit feedback.
     
  3. BrianBaughn macrumors 603

    BrianBaughn

    Joined:
    Feb 13, 2011
    Location:
    Baltimore, Maryland
    #3
    Which build of iTunes 12.6? Mine has been updated twice this week.

    iTunes>About iTunes
     
  4. vmachiel macrumors 68000

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Location:
    Holland
    #4
    So that's what those double updates are about!

    Update iTunes again!, I can do it now.
     
  5. Shirasaki thread starter macrumors 603

    Shirasaki

    Joined:
    May 16, 2015
    #5
    Update it again? Okay. I will try.
     
  6. vmachiel macrumors 68000

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Location:
    Holland
    #6
    They released a second build of 12.6
     
  7. Shirasaki thread starter macrumors 603

    Shirasaki

    Joined:
    May 16, 2015
    #7
    Just updated. Wish they fix this annoying bug.
     
  8. Nermal Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    New Zealand
    #8
    What are the symptoms? I have the second version and batch updates seem to work correctly.
     
  9. Shirasaki thread starter macrumors 603

    Shirasaki

    Joined:
    May 16, 2015
    #9
    When you try to update field value of multiple items, the value does not update even after multiple retries. For example, you want to set a few songs to the same album, but you could not do it by selecting all and apply new album name. You could only change it one by one.
     
  10. Nermal Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    New Zealand
    #10
    Definitely works here. Perhaps try rebooting?
     
  11. The Weatherman, Mar 26, 2017
    Last edited: Apr 3, 2017

    The Weatherman macrumors member

    Joined:
    Sep 13, 2016
    #11
    I can confirm this is still not working on 12.6.0.100... Drives me crazy as I need to batch edit imported mp3s several times a day!

    It could be related to the invalid ID3 tag process change in 12.6: https://discussions.apple.com/thread/7900430?start=0&tstart=0
    I just sent feedback to Apple, hopefully it will be fixed before christmas.

    See also: https://discussions.apple.com/thread/7898307
    http://www.kirkville.com/things-broken-in-itunes-12-6/#comment-27637
    https://discussions.apple.com/thread/7904123
    https://discussions.apple.com/thread/7900218
     
  12. Shirasaki thread starter macrumors 603

    Shirasaki

    Joined:
    May 16, 2015
    #12
    Tch....
    This is the worst update ever!
    What's worse, I cannot revert to any previous version!
    Bad Apple.
     
  13. fisherking macrumors 603

    fisherking

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    ny somewhere
    #13
    odd, it works fine here. wonder why some are having this problem. reinstall the update? reboot? hmmm...
     
  14. T'hain Esh Kelch macrumors 601

    T'hain Esh Kelch

    Joined:
    Aug 5, 2001
    Location:
    Denmark
  15. Cmd-Z macrumors 6502

    Cmd-Z

    Joined:
    Nov 14, 2014
    Location:
    Coyote, CA
    #15
    Is the symptom limited to mp3's? If so, what ID3 version are they? IIRC iTunes can have problems with v2.4 so changing to ID3 v2.3 may correct this. You used to be able to change ID3 versions right from within iTunes, not sure if that is still possible.
     
  16. The Weatherman, Mar 27, 2017
    Last edited: Mar 27, 2017

    The Weatherman macrumors member

    Joined:
    Sep 13, 2016
    #16
    Just tried AAC and Mp3 (both ID3 v2.4 and v2.3) and all without exception are affected.
    10.12.4 update didn't change anything.
     
  17. The Weatherman macrumors member

    Joined:
    Sep 13, 2016
    #17
    Found a workaround!
    You have to switch your library display from Album or Recently Added to Songs. It magically works in this layout.
    Credit goes to turingtest2 on the Apple forums! ;)
     
  18. Nermal Moderator

    Nermal

    Staff Member

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    New Zealand
    #18
    Aha! I normally keep mine in Songs, which explains why I hadn't run into the problem.
     
  19. The Weatherman macrumors member

    Joined:
    Sep 13, 2016
    #19
    Do you when you switch to Album/Recently Added?
     

Share This Page