Keyboard volume buttons stop working

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by glenno, Nov 24, 2009.

  1. glenno macrumors newbie

    Joined:
    Oct 26, 2009
    #1
    Relevant hardware: new Mac Pro, aluminum wired full keyboard, external speakers (Line Out).

    Every now and then, the volume up & down keys (F11 & F12) stop working. (Usually seems to happen upon waking from sleep, but not certain of pattern yet.) The volume keys still make the translucent volume graphic pop up, and they still make that pop-up's slider move up and down, and they make that feedback/confirmation "blip" sound grow louder or softer. BUT, this has no effect on the actual volume (except if I move it all the way down to Mute; that works).

    I can only change volume with the mouse -- in the menu bar or in System Preferences. The keyboard volume buttons have no effect on those sliders, when this problem arises.

    All the other F-keys continue to work properly, so it's not a general keyboard or F-key issue. ONLY volume up/down.

    If I restart the computer, the problem is fixed. And I just noticed that if I go into System Preferences and change the Output to "Built-In" and then back to "Line Out," that fixed the problem too. At least, for now.

    But I'd really appreciate any suggestions for how to prevent this problem in the first place -- or at least what to investigate as the cause.

    Thank you!
     
  2. BlueRevolution macrumors 603

    BlueRevolution

    Joined:
    Jul 26, 2004
    Location:
    Montreal, QC
    #2
    That's the first suggestion I would've made. Give it time and let us know if the problem recurs now.
     
  3. Gregg2 macrumors 603

    Joined:
    May 22, 2008
    Location:
    Milwaukee, WI
    #3
    Seems like a software issue. To be sure, can you connect a different keyboard and see if you get the same behavior?

    What OS do you have?
     
  4. MatLane macrumors 6502a

    MatLane

    Joined:
    Sep 30, 2008
    Location:
    England, United Kingdom
    #4
    Try holding the key "fn" at the same time as pressing vol up and down


    Something could be disabled.

    Cheers
     

Share This Page