looking for nMP AMD FirePro D700 EFI ROM

Discussion in 'Mac Pro' started by mikeboss, Sep 4, 2014.

  1. mikeboss macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #1
    just like the title says, I'm looking for the AMD FirePro D700 EFI ROM. I have a Radeon HD 7970, flashed with EFI and it works just fine except when I try to boot/install Windows 8.1 in EFI mode, it crashes. I thought that maybe it would be possible to flash the VGA BIOS from MacPro6,1 to the 7970..? I couldn't find the ROM file(s) anywhere on the net.
     
  2. Ironjer, Sep 4, 2014
    Last edited: Sep 4, 2014

    Ironjer macrumors regular

    Joined:
    Jul 18, 2013
    #2
    Hmm i doubt what d700 efi rom work on 7970.
    Is your 7970 the GHZ edition? what EFI ROM are you using?

    maybe you need check the volts i dont know.

    EDIT: i have 2x7950 with EFI and getting BSOD when i try to install Windows 8.1 in EFI Mode too.
     
  3. mikeboss, Sep 4, 2014
    Last edited: Sep 4, 2014

    mikeboss thread starter macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #3
    why do you think the D700 ROM won't work on the 7970? they are the same GPU.

    no, it's just a normal 7970. I'm running two different ROMs (I own two 7970s). there's the "normal" 7970 ROM posted by MVC/Rominator on the netkas forum. the other one is the undervolted version.

    what does the voltage of the GPU have to do with Win 8.1 crashing during boot? the card runs flawless in OS X...

    EDIT: then the D500 ROM might solve your problem with Win 8,1. dunno, it's worth to try.
     
  4. Ironjer macrumors regular

    Joined:
    Jul 18, 2013
    #4
    Look, volt hit the stability the card but i think is not your case anyway forget that if you wont get a reboot running luxmark in osx you are ok.

    the D700 is a Custom Card maybe the ROM will need many modification to work on it.

    Yes, maybe it's the problems the two cards. Are you tested with one card only? i did not yet.

    What do you think?
     
  5. mikeboss thread starter macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #5
    I tried both 7970s I own. it doesn't matter which one I try, Win 8.1 (EFI) crashes during boot/install.

    the D700 being a custom card is a myth, it's just an underclocked 7970.
     
  6. sirio76, Sep 4, 2014
    Last edited: Sep 5, 2014

    sirio76 macrumors regular

    Joined:
    Mar 28, 2013
    #6
    The D700 and the 7970 share just the same chip(same as the 280 and the W9000), nothing more.
    For the rest they don't look the same, they don't come with the same form factor, they don't consume the same power, they don't run the same drivers, they don't come with the same VRAM, they don't cost the same(well they should not, unless you buy from our friends who like to sell used 7970 for the same price of the brand new D700 with twice the memory), they don't perform the same(similar in some tasks but not the same), in 3D apps they perform much differently due to the slow single thread performance of old MP, and most important they don't share your crashes in Windows. Probably they don't even smell the same.
    So is indeed a different card, different from the 7970, W9000 and 280.
    Not saying better or worse, just different;)
     
  7. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #7
    You can't "marry" nMP Dxxx EFI with corresponding "regular" GPU (at least for now – tried that right after I got all ROMs and drivers from EFI update). You can't use Dxxx PC BIOS on a desktop card as well.

    EFI driver needs to be edited first, but even after that, there is something that prevents it from loading properly. I built few different ROMs based on D500 and D700 EFI and tested them with 7870XT and 7970. So far I wasn't able to fix the issue, and stopped working on it due to lack of time. Maybe some other day...
     
  8. mikeboss thread starter macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #8
    yeah, I read about it over at netkas's forum. but AFAIK nobody ripped the ROM from a running nMP within windows/bootcamp. I was hoping that this would give a proper file... don't you think that this approach could work? instead of trying to stitch the stuff together from the nMP EFI updater?
     
  9. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #9
    I would love to see GPU-Z dump of any Dxxx running Windows, but I'm afraid that it will only contain PC BIOS, no EFI driver especially in compressed form (with PCIe header etc).

    Anyone who could post GPU-Z dump from D300/500/700 is kindly welcome to do it :)
     
  10. mikeboss thread starter macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #10
    I'm not sure, but if one's using GPU-Z to dump the ROM, only the PC BIOS will be ripped. ATIWinflash on the other hand should dump the complete EFI&BIOS ROM. but as I said, I'm not sure about this. unfortunately I don't have access to a nMP to try this myself...
     
  11. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #11
    I'm afraid that ATI Flash/WinFlash is useless here. No EEPROM on the card (one and another side) so nothing to read from for ATI Flash.
    GPU-Z works in the same way AFAIK, so if can read anything it would a surprise to me.
    Tools such as Darwin Dumper from BlackOSX could dump viodeo bios from Ioregistry (under OS X) but there is only PC part loaded. EFI driver is inaccessible for it, because it's another layer.
     
  12. mikeboss thread starter macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #12
    do you still have the ROM files you tried to stitch together? I extracted a ton of files from the nMP firmware updater, but it seems I only can find the PC/BIOS parts but no EFI ROMs.
     

Share This Page