lots of apps quit on launch please help!!!

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by gregjp48, Jun 11, 2007.

  1. gregjp48 macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #1
    I'm running 10.4.9
    I just tried to install the safari 3 beta and the installer crashed, and now a lot of my apps aren't working.
    Installer, adium, mail, itunes, mainmenu, and quicksilver are just a few
    hwo do i fix this, I really don't want to have to reinstall the os and all the programs/ preferences and stuff.
    What happened?
    please help, thank you


    heres the log:

    Mac OS X Version 10.4.9 (Build 8P135)
    2007-06-11 20:47:08 -0400
    2007-06-11 20:47:09.204 loginwindow[71] FSResolveAliasWithMountFlags returned err = -43
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/Quicksilver.app/Contents/MacOS/Quicksilver
    Reason: image not found
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/MainMenu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/Sparkle.framework/Versions/A/Sparkle
    Reason: image not found
    Jun 11 20:47:15 Gregs-iBook configd[42]: SecKeychainFindGenericPassword err= -25308 ( =0xffff9d24, secErrStr=User interaction is not allowed. ) (current= palermo)
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/Quicksilver.app/Contents/MacOS/Quicksilver
    Reason: image not found
    Jun 11 20:47:43 Gregs-iBook crashdump[214]: Quicksilver crashed
    Jun 11 20:47:43 Gregs-iBook crashdump[214]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/Quicksilver.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/Quicksilver.app/Contents/MacOS/Quicksilver
    Reason: image not found
    Jun 11 20:48:04 Gregs-iBook crashdump[219]: Quicksilver crashed
    Jun 11 20:48:04 Gregs-iBook crashdump[219]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/Quicksilver.crash.log
    2007-06-11 20:48:10.083 Camino[220] CaminoSession: Disabled due to built-in session management
    2007-06-11 20:48:10.087 Camino[220] UnifyCamino: Patching MainController...
    2007-06-11 20:48:10.088 Camino[220] UnifyCamino: Patching BrowserWindowController...
    2007-06-11 20:48:10.088 Camino[220] UnifyCamino: Patching BrowserWindow...
    2007-06-11 20:48:10.092 Camino[220] UnifyCamino: Patching BookmarkToolbar...
    2007-06-11 20:48:10.093 Camino[220] UnifyCamino: Patching NSToolbar...
    2007-06-11 20:48:10.093 Camino[220] UnifyCamino: Patching NSImage...
    2007-06-11 20:48:10.094 Camino[220] UnifyCamino: Patching StatusBarView...
    2007-06-11 20:48:10.095 Camino[220] UnifyCamino: Finished loading version 0.95
    2007-06-11 20:48:24.729 System Events[223] .scriptSuite warning for attribute 'currentUser' of class 'NSApplication' in suite 'SystemEvents': 'Accounts.User' is not a valid type name.
    2007-06-11 20:48:24.730 System Events[223] .scriptSuite warning for to-many relationship 'loginItems' of class 'NSApplication' in suite 'SystemEvents': 'logi' is not the Apple event code of any known scriptable class.
    2007-06-11 20:48:24.731 System Events[223] .scriptSuite warning for to-many relationship 'localUsers' of class 'NSApplication' in suite 'SystemEvents': 'uacc' is not the Apple event code of any known scriptable class.
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/MainMenu.app/Contents/MacOS/../Frameworks/Sparkle.framework/Versions/A/Sparkle
    Reason: image not found
    Jun 11 20:48:35 Gregs-iBook crashdump[226]: MainMenu crashed
    Jun 11 20:48:35 Gregs-iBook crashdump[226]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/MainMenu.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/PrivateFrameworks/JavaScriptGlue.framework/Versions/A/JavaScriptGlue
    Referenced from: /System/Library/PrivateFrameworks/Install.framework/Versions/A/Install
    Reason: image not found
    Jun 11 20:51:42 Gregs-iBook crashdump[230]: Installer crashed
    Jun 11 20:51:42 Gregs-iBook crashdump[230]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/Installer.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/PrivateFrameworks/JavaScriptGlue.framework/Versions/A/JavaScriptGlue
    Referenced from: /System/Library/PrivateFrameworks/Install.framework/Versions/A/Install
    Reason: image not found
    Jun 11 20:51:44 Gregs-iBook crashdump[232]: Installer crashed
    Jun 11 20:51:44 Gregs-iBook crashdump[232]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/Installer.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/Mail.app/Contents/MacOS/Mail
    Reason: image not found
    Jun 11 20:57:27 Gregs-iBook crashdump[237]: Mail crashed
    Jun 11 20:57:27 Gregs-iBook crashdump[237]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/Mail.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/Mail.app/Contents/MacOS/Mail
    Reason: image not found
    Jun 11 20:57:30 Gregs-iBook crashdump[239]: Mail crashed
    Jun 11 20:57:30 Gregs-iBook crashdump[239]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/Mail.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/Adium.app/Contents/MacOS/../Frameworks/Sparkle.framework/Versions/A/Sparkle
    Reason: image not found
    Jun 11 20:57:50 Gregs-iBook crashdump[241]: Adium crashed
    Jun 11 20:57:50 Gregs-iBook crashdump[241]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/Adium.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /System/Library/PrivateFrameworks/iPodSync.framework/Versions/A/iPodSync
    Reason: image not found
    Jun 11 21:03:25 Gregs-iBook crashdump[249]: iTunes crashed
    Jun 11 21:03:25 Gregs-iBook crashdump[249]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/iTunes.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /System/Library/PrivateFrameworks/iPodSync.framework/Versions/A/iPodSync
    Reason: image not found
    Jun 11 21:04:15 Gregs-iBook crashdump[252]: iTunes crashed
    Jun 11 21:04:15 Gregs-iBook crashdump[252]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/iTunes.crash.log
    dyld: Library not loaded: /System/Library/Frameworks/WebKit.framework/Versions/A/WebKit
    Referenced from: /Applications/AppZapper.app/Contents/MacOS/../Frameworks/Sparkle.framework/Versions/A/Sparkle
    Reason: image not found
    Jun 11 21:06:54 Gregs-iBook crashdump[256]: AppZapper crashed
    Jun 11 21:06:55 Gregs-iBook crashdump[256]: crash report written to: /Users/Greg/Library/Logs/CrashReporter/AppZapper.crash.log
     
  2. mrkramer macrumors 603

    mrkramer

    Joined:
    Jul 11, 2006
    Location:
    Somewhere
    #2
    Have you restarted and have you repaired permissions?
     
  3. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #3
    yeah i did, went right into disk utility when i noticed it happened, restarted several times, still nothing.
     
  4. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
  5. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #5
    Have you tried running the installer again? It sounds like you ended up with an incomplete install.
     
  6. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #6
    yeah i did
    installer isn't working at all
    the icon appears and then vanishes all within a second.
    I tried runnign the utility "installer" as well and the same thing happened
    is there anything i could remove to get this working
    or install? but that may be problematic cause installer isn't working unless there are files or i could use pacifist or something maybe (if it will even work), or are there any files in teh package I could manually copy?

    gah.


    Edit:
    what are all these framework things like the webkit framework and the installer framework?
    Could ichat and mail bre using webkit? I thought it was for browsers. what are these images that aren't being found?
     
  7. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #7
    i looked for com.apple.installer.plist and it's gone!
    I've restarted and logged in/out etc. and it's not creating a new one...
    any way to force os x to make a new one?
     
  8. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #8
    Probably somebody else is better qualified to talk about webkit, but I believe these resources are used by a number of applications, presumably the ones which are internet aware. I don't know how you'd restore a bad install of these resources if the installer itself isn't working. Ouch. This is one of the few times I'd recommend an archive and install of OSX, if nobody can think of a better way. You could try a safe mode restart.
     
  9. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #9
    what's a safe mode restart?
     
  10. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #10
    Shift key held down on reboot. Should keep all the extraneous system extensions from loading. Can't hurt to try.
     
  11. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #11
    then what do i do once it starts?
     
  12. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #12
    Once it's booted in safe mode, I'd try running the installer again.
     
  13. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #13
    s**t! all it does is open and then close like within a half a second
     
  14. mrkramer macrumors 603

    mrkramer

    Joined:
    Jul 11, 2006
    Location:
    Somewhere
    #14
    If the safe mode doesn't work, then I think that it is definitally time to do an archive and install.
     
  15. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #15
    how do i know what to put back in (e.g. prefs, programs, etc.)
     
  16. trainguy77 macrumors 68040

    Joined:
    Nov 13, 2003
    #16
    Try repairing the pre binding. You can use most maintenance utilities for this. Also try running the un installer for safari 3
     
  17. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #17
    i tried the uninstaller, but since it uses the program installer it doesn't work
    is there a program that will repair the prebinding that will not need an installer?

    Edit: dled cocktail and it won't open either
    damnit

    Edit2: archiving and installing... should I check the preserve users and network settings?
     
  18. trainguy77 macrumors 68040

    Joined:
    Nov 13, 2003
    #18
    Code:
    sudo update_prebinding -root / -force
    in terminal should do it.
     
  19. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #19
    i'll see if that works, otherwise i'm gonna have to reinstall
     
  20. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #20
    it says "library not loaded: /system/library/frameworks/webkit.framework/versions/a/webkit
    Referenced from: /usr/lib/libwx_macud-2.5.3.0.0.dylib
    Reason: image not found
     
  21. trainguy77 macrumors 68040

    Joined:
    Nov 13, 2003
    #21
    My only other idea is have someone send you the webkits folder or copy it from another machine.
     
  22. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #22
    A shot in the dark but it might work.

    Archive and install replaces only your system files. Just don't do an erase and install, and backup everything important first.
     
  23. ernestk macrumors newbie

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Location:
    Singapore
    #23
    hey man, we're in the same boat here

    hey gregjp48, got myself into the same problem here too. exact symptoms you described.
    i have my tiger discs on hand. is there anyway i can custom install just safari back according to this apple article . (refer to the 2nd line) my iTunes, Mail and p2p app like transmisssion won't open either. iTunes is down because i tried opening up an iTunes 7 installer file to see whether the installer utility was down. oh, and i'm using firefox now.
     
  24. IJ Reilly macrumors P6

    IJ Reilly

    Joined:
    Jul 16, 2002
    Location:
    Palookaville
    #24
    You can use Pacifist to extract the Safari package installer from the Tiger installer disk. But if you can't get any installer to run, then I don't see how you get to the next step.

    EDIT: A number of people are reporting this issue. You might want to follow this thread on the Apple support forums. Based on a quick perusal of the posts, some possible solutions are provided.
     
  25. gregjp48 thread starter macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2006
    #25
    that's why I didn't- I couldn't have installed the extracted package.
    I just renistalled the system
    everything is wroking perfectly now, sans itunes, which still plays music but the screen is blank white, reinstalling it as I type this
     

Share This Page