Mac Mini 2009 Fan Won't Stop

Discussion in 'Mac mini' started by buddster, Jul 2, 2009.

  1. buddster macrumors newbie

    Joined:
    Mar 9, 2009
    #1
    I have a three month old Mini. It's been running quiet 95% of the time until a few days ago. All of the sudden, it just started running REALLY loud with the fan on full blast. I've done a SMC reset and checked for stuck print jobs - no luck. Even when idle or shortly after rebooting it revs up to full blast and doesn't slow down. It doesn't matter how few programs I'm running or how little the unit is being pushed. It's a 2.26 ghz with 4gb ram. I was using an OCZ vertex and swapped out the HD to the original Fujitsu. No luck there either. Any suggestions?
     
  2. J&JPolangin macrumors 68030

    Joined:
    Jul 5, 2008
    Location:
    Thule GL @ the TOW
    #2
    ...take it to apple to get looked at, its still new... (and by your description it sounds like my Toshiba 1905-s303 laptop that's ~8 yrs old)... man that P4 2.4Ghz generates some heat for a laptop...
     
  3. maljon macrumors newbie

    Joined:
    Jun 20, 2009
    #3
    I had an older Mac Mini, which I upgraded. blah blah blah when it was put back together and the same full blast fan issue existed. In my case I had to open the case again and connect the wire to motherboard (I guess its heat sensor related). Stopped the issue immediately.

    At 3 months old I doubt you opened it up, but perhaps you have a related issue? bad wire, dislodged jumper?
     
  4. maljon macrumors newbie

    Joined:
    Jun 20, 2009
    #4
    My reading skills are suspect at best. As I re-read your post I see you did open it up. A very good chance it is that wire/jumper. They have a great little video tutorial on the OWC site showing how to do this.
     
  5. Cave Man macrumors 604

    Cave Man

    #5
    Did this coincide with your replacement of internal components? If so, then you probably forgot to reconnect the fan control header.
     
  6. buddster thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Mar 9, 2009
    #6
    The older models had the fan control in the front - towards the right. The 2009's don't have it - at least that I can see. Does anyone know where it is on the new units?
     

Share This Page