Mac mini 2010 boots to grey screen and loud fans

Discussion in 'Mac mini' started by Ih8reno, Dec 26, 2014.

  1. Ih8reno macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #1
    Picked up a Mac mini 2010 model and proceeded to upgrade the ram to 4gb. This Mac was beeping before constantly so I assumed the ram would fix it. Next it booted no beeps but fans super loud. I tried resetting pram, smc etc nothing changes. So I thought to change the hdd to another spare, same thing grey screen and loud fans. Am I pretty much out of luck?
     
  2. dogslobber macrumors 68020

    dogslobber

    Joined:
    Oct 19, 2014
    Location:
    Apple Campus, Cupertino CA
    #2
    Are you able to run hardware diagnostics? Hold down 'D' at power on (if I recall).
     
  3. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
  4. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #4
    Hold d and it boots so white screen after dvd drive spins and then fan goes high
     
  5. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #5
    I think I see the problem, a thermal sensor wire is missing, is there any way to use it with only 1?
     
  6. redheeler macrumors 603

    redheeler

    Joined:
    Oct 17, 2014
    #6
    Don't think so. I had to order two hard drive thermal sensors for my 2010 Mac mini 2.66 off eBay because both were missing and the fan would still run full blast without the second one installed.
     
  7. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
  8. redheeler macrumors 603

    redheeler

    Joined:
    Oct 17, 2014
    #8
    You did mention it wouldn't boot, so it may not be the only problem. My Mac mini would boot up just fine but with the fan full blast.
     
  9. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #9
    Well I've changed the hard drive, ram also. Just white screen and super loud fans after the sound of a dvd drive spinning.
     
  10. redheeler macrumors 603

    redheeler

    Joined:
    Oct 17, 2014
    #10
    Could you get the boot menu to show after holding down Option?
     
  11. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
  12. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #12
    Update:


    Bought another thermal cable and changed the hdd to one that has a Yosemite install and ram and now it boots to a grey screen, no chime no logo but the fans don't blast. Tried numerous keyboard combinations. I'm thinking it's dead unless you have any ideas?
     
  13. Thanks pal, Jan 8, 2015
    Last edited: Jan 8, 2015

    Thanks pal macrumors member

    Joined:
    Nov 18, 2014
    #13
    I bet someone buggered the board while doing a hard drive swap (not meaning you).

    Out of interest, what keyboard combos did you try?

    Did you try booting from the CD drive with the install disc?

    Or a USB Drive? http://support.apple.com/en-ca/HT201663
     
  14. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #14

    Well he did change the original hdd and lost the thermal sensor wire with it. I've tried option, command option pr, holding shift, holding c, trying to boot off a usb key with 10.8 on it. Trying to book from a snow leopard dvd etc...

    Don't have the original disks
     
  15. Thanks pal macrumors member

    Joined:
    Nov 18, 2014
    #15
    Did you try Command - S or Command - V? Or recovery Command - R?

    It sounds bad.
     
  16. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012

Share This Page