Mac Pro 1,1 No HDMI Audio Fix??

Discussion in 'Mac Pro' started by Charlee78, Dec 5, 2018.

  1. Charlee78 macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #1
    Hi guys! First post here! Just discovered this forum! I'm a ig fan of extending the life of old macs and improving newer ones too!

    I've got a mac pro 1,1 (firmware upgraded to 2,1) running El Capitan. I has the HD 5770 video card from apple but I cannot find where/if I can get hdmi sound out of there. I already know it is possible from mac pro 3,1 and I also know the hardware can do it because it works like a charm in windows 7 and 10. I did some research here but there is just too much information an different methods, I'm just lost right now...

    Does anyone knows if it has been done before? If yes, is there a guide somewhere?

    Thanks

    P.S.: It might be useful to know I bought an HD7970 to put in there but still waiting for it.
     
  2. flygbuss, Dec 7, 2018
    Last edited: Dec 7, 2018

    flygbuss macrumors 6502

    flygbuss

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Stockholm, Sweden
    #2
    There are drivers available which will enable sound via hdmi and or mini Display Port. To install them system integrity protection needs to be disabled.
    I workes on my 2,1 with a 7950.

    Edit: my hdmi port on the 7950 is not working in macOS since it’s a flashed card.
    Sound through mDP works flawlessly though.
    --- Post Merged, Dec 7, 2018 ---
    Here you will find everything you need.
    https://forums.macrumors.com/threads/guide-hdmi-audio.1499797/
    HDMIAudio-1.1 is the version I used. You’ll find it inside the thread or google it. It should be a Dropbox link.
     
  3. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #3
    Hi, inks for the input! I did try the HDMIAudio. It show in my hardware pci drivers installed. But when I go to preferences, it states I have no audio output devices.
     
  4. flygbuss macrumors 6502

    flygbuss

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Stockholm, Sweden
    #4
    Do you have a TV or screen with speakers connected? SIP disabled?
    --- Post Merged, Dec 7, 2018 ---
    This is how it looks after you installed it successfully.
    For me SIP needs to stay disabled.

    Screen Shot 2018-12-07 at 16.07.30.png
     
  5. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #5
    that is exactly what I have. Pretty sure SIP is disabled but I will confirm when I go home tonight. I did try the 3 ports available on the card (2 mini display ports and the dvi) and no sound is going thru.

    I'll get back to you on the SIP! Thanks again
     
  6. flygbuss macrumors 6502

    flygbuss

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Stockholm, Sweden
    #6
    Check Utilities, Audio MIDI Setup if DisplayPort is shown as an audio device.

    Also I’m pretty certain that the 5770 doesn’t provide audio over DVI. But I might be wrong here..
     
  7. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #7
    Well, there was a security update, I did it and now I have a booting loop...
     
  8. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #8
    Okay, I reinstalled OS and I did the HDMIAudio install and rebooted twice. When I go to Audio MIDI Setup, I don't have DisplayPort as an audio device...
     
  9. flygbuss macrumors 6502

    flygbuss

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Stockholm, Sweden
    #9
    Yes, the latest Security updates won’t work unless you replace some files, but I just skipped the updates.

    Your monitor is connected to the mDP and it got speakers?
    Open terminal and please check if SIP is disabled (csrutil status)
     
  10. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #10
    I'm connected to mDP with an adapter to convert to standard HDMI cable. Then I go to the television thru my samsung 5.1 blu-ray amplifier. I also have windows installed on a separate HDD and the sound works perfectly so I know it's not a hardware problem

    SIP status is disabled, if you look at the file you can see it. I also included the system report: Screen Shot 2018-12-08 at 8.24.20 AM.png Screen Shot 2018-12-08 at 8.25.41 AM.png Screen Shot 2018-12-08 at 8.26.11 AM.png
     
  11. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #11
    I removed the HDMIAudio kext and installed the appleHLC + lilu + whatevergreen kexts and nothing works...

    Kind of loosing hope by now.
     
  12. flygbuss macrumors 6502

    flygbuss

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Stockholm, Sweden
    #12
    what version of the drivers did you install? 1.1? Thats the version I used.
    Please try to connect the HDMI cable directly into your TV without re-routing it through the player.
    Don't really think it matters but it would be a shame if thats the problem.
     
  13. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #13
    The HDMIAudio used was 1.1
    --- Post Merged, Dec 8, 2018 ---
    Connecting directly did nothing
    --- Post Merged, Dec 8, 2018 ---
    Just to make sure, I rebooted in windows 10 and I am watching a movie right now with perfect surround soiund. This is so frustrating!!!
     
  14. flygbuss macrumors 6502

    flygbuss

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Stockholm, Sweden
    #14
    Does the TV show up in the Sound Effects Menu in the Sound System Preferences pane?
    Screen Shot 2018-12-09 at 13.25.35.png
     
  15. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #15
    Hey! Thanks for the help!

    No, after I applied the appleHDA and lily kext. I got no audio devices available when selecting any of the 3 tabs.
     
  16. Charlee78 thread starter macrumors newbie

    Charlee78

    Joined:
    Dec 5, 2018
    Location:
    Gatineau, Quebec, Canada
    #16
    Hi guys, just want to update this thread. I've installed a HD7970 in my rig and now I have sound! Thanks for the help!
     
  17. flygbuss macrumors 6502

    flygbuss

    Joined:
    Jul 22, 2018
    Location:
    Stockholm, Sweden
    #17
    I was about to write you. I have a 5750 flying around which I wanted to test.
    I suspected the card could be the problem.
    Great that it works now.
     

Share This Page

16 December 5, 2018