Mac pro freezing up

Discussion in 'Mac Pro' started by rmitchell248, Feb 16, 2011.

  1. rmitchell248 macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #1
    Hey guys my 2010 MP has been giving me problems just about from day one. I've had to do a hard power down 1-2 times per day as it will get stuck with a pinwheel on opening mail or opening safari ect. Its completely stuck on the little things. I can't use the dock can't use force quit nothing the Muse moves around but nothing can be selected! The strange thing is that tonight this happened but it still completed ripping a DVD in handbreak for about 10 minutes before I powered it down. While tonight it happened while running handbreak I've had it happen with only safari open as well! Have you guys experienced anything like this?

    I have a 120gb SSd in icydock full metal as my boot drive 2x 3tb hitachi drives and the 1 tb wd as a back up of the boot for now. Along with 16gb OWC ram


    Any input would be much appreciated. I'm to bed now as it midnight here I'll heck back in the morning.

    Robert
     
  2. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #2
    I've just done some reading to google and it looks like many have his problem with 10.6.6 osx update. Maybe tomorrow I will put the downgrade to 10.6.4 on the machine and see what happens
    Still please share any other ideas!
     
  3. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #3
    for those of you that have been white knuckle gripped to the mouse and office chair following this thread..... I have now taken out 10.6.6 and installed 10.6.4 we will see how it goes.
     
  4. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #4
    interestingly enough the DVD I ripped in Handbreak did not encode properly so I could not play it on VLC with 10.6.6 it took 37 minutes until it 'completed' ripping. Today I re ran the same DVD with 10.6.4 with the same setting and it only took 28 minutes. Another interesting thing is that last night handbreak was the only app running aside from safari when it crashed and took 37 minutes. Today I was running safari, LR3, CS5 at the same time as HB and it completed it 9 minutes faster and did not crash yet.. Fingers crossed that this solved the problem
     
  5. mjsmke macrumors 6502a

    Joined:
    Mar 2, 2010
    Location:
    UK
    #5
    Ive never had this issue with 10.6.6.

    Have you tried reinstalling os and upgrading to 10.6.6 since you purchased the Mac? And have you repaired your disc permissions?
     
  6. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #6
    yes I had 10.6.4 when I bought it had no problems for 2 days. Updated to 10.6.6 then had problems. I reinstalled 10.6.4 then re updated to 10.6.6 and had the problems still. I now have installed 10.6.4 again and am trying this out for a few days to see how it goes. I have repaired all permissions as well.
     
  7. initialsBB macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 18, 2010
    #7
    Wirelessly posted (Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 4_2_1 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/533.17.9 (KHTML, like Gecko) Version/5.0.2 Mobile/8C148 Safari/6533.18.5)

    Are you updating via the Apple menu or did you try a combo update from the Apple support website ?
     
  8. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #8
    Combo update is what I used the second time and from the menu the first time.
     
  9. mrt209 macrumors 6502

    Joined:
    Nov 21, 2010
    Location:
    USA/Germany
    #9
    Where did you buy the SSD? OWC?

    The OWC SSDs are having some problems, such as freezing when waking up from sleep, so your problem might be related to the SSD as well.

    Try setting sleep to never in the energy saving settings (fixes freeze sleep problem), and see if that helps with your problem.
     
  10. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #10

    Thanks for the idea. it only happens when I am actually using the computer not waking up but seeing how it is an OWC unit and I will try it and see if I notice any differences once I put 10.6.6 back in. I have been running the machine now today for 9 hours with no freezes on the older OS and have had no problems what so ever. Yesterday by this time it froze twice and once this morning before I re installed the OS.
     
  11. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #11
    13 hours straight of work today... no freezes or glitches of any sort. May have found the problem with the update. Thats unfortunate but I suppose there was nothing that i was using in the 10.6.6 anyhow
     
  12. stiwi macrumors regular

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Location:
    Singapore
    #12
    I had exactly the same issues with OWC SSD and setting sleep to never solved it.
     
  13. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #13
    Today I had the first case of my computer not wanting to come out of sleep and being frozen up from what I imagine is a problem with the SSD waking.

    I still have had no issues of the computer freezing while using it like I did be fore downgrading the OS. Now just one freeze coming out of sleep. I have sleep set to 5 minutes of non usage but I am concerned to set it to never sleep because my electricity is rather expensive and I want this thing to sleep whenever I am not using it!
     
  14. stiwi macrumors regular

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Location:
    Singapore
    #14
    If you are not using it then you can put it to sleep manually. If you wake it up it will work properly. The issue related to OWC SSD is only when the auto-sleep function is set to particular time.
     
  15. rmitchell248 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Location:
    Liebsthal, Germany
    #15
    very good information. I appreciate it!

    I have it scheduled now to wake at 400 then sleep after 5 minutes of non usage to clone my discs. Will it sleep and wake properly when setting a schedule? Say if I woke it at 400 and slept at 430? or would I be better off to change my CarbonCopyCloner times off from the mid night to a time I am using the machine?


    and should I leave "put hard discs to sleep when possible" enabled
     
  16. mjsmke macrumors 6502a

    Joined:
    Mar 2, 2010
    Location:
    UK
    #16
    I have an OWC mercury extreme 120GB and dont have this issue with manual or auto sleep.

    Is this issue just with the 2010 MP's?
     
  17. stiwi macrumors regular

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Location:
    Singapore
    #17

Share This Page