Mac Pro locking up with Mavericks

Discussion in 'Mac Pro' started by OrangeSVTguy, Oct 30, 2013.

  1. OrangeSVTguy macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #1
    Anyon else having their Mac Pro lock up with mavericks? Ever since I updated to mavericks, it will just all of a sudden lock up and a few seconds later beach ball of death strikes for the final blow. Nothing responds and then I have to Dow force shutdown.

    I been running windows more and no problems so it's obviously software. Maybe it's the drivers for the titan locking up since it seems like the latest drivers are lacking for mavericks?
     
  2. Velin macrumors 65816

    Velin

    Joined:
    Jul 23, 2008
    Location:
    Hearst Castle
  3. OrangeSVTguy thread starter macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #3
    I did an upgrade. Maybe I'll do a wipe and do a full reinstall this weekend.
     
  4. ssls6 macrumors 6502a

    ssls6

    Joined:
    Feb 7, 2013
    #4
    I'm staying with ML until maybe 10.9.2 I'm not too sure what memory compression and app nap will do for my mac pro. 10.9.0 is too buggy for me.
     
  5. ActionableMango macrumors 604

    ActionableMango

    Joined:
    Sep 21, 2010
    #5
    Are there crash logs? If so you might post them here for people to look at.

    People more knowledgeable than me. :)
     
  6. Velin macrumors 65816

    Velin

    Joined:
    Jul 23, 2008
    Location:
    Hearst Castle
    #6
    I clean installed a 3, 1 Pro, Mavericks works great. I put a post up about it. I have seen some reports that merely upgrading to Mavericks, esp. where you have a bootcamp partition on the same drive, can lead to instability.

    It may take a couple hours, but I would suggest wiping your boot drive, reformatting to a single journaled partition, install 10.9, and see how it works. It should be flawless. Then, set up your bootcamp partition and reinstall Windoze.
     
  7. flowrider macrumors 601

    flowrider

    Joined:
    Nov 23, 2012
    #7
    I did an upgrade on both my Mac Pro (5,1) and my Macbook Air. No issues with either.

    Lou
     
  8. OrangeSVTguy thread starter macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #8
    I have a 4,1 and OSX and windows on their own SSD. No partitions. I'm thinking it might have to do with the Titan and OSX drivers since the web drivers won't work.
     
  9. MacVidCards Suspended

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Location:
    Hollywood, CA
    #9
    Hold on, are you saying that you have an unflashed Titan and it has problems with Web Drivers in 10.8.5?

    I have had LESS trouble with 10.9 OSX drivers with GK110 cards.
     
  10. OrangeSVTguy thread starter macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #10
    It won't let me select web drivers in the nvidia control panel, it's using OSX drivers.

    I'm going to do a fresh install if I get this weekend.
     
  11. leighrk macrumors newbie

    Joined:
    Feb 5, 2012
    Location:
    Minnesota US
    #11
    I have the same issue - installed Mavericks from an MAS download initially as a clean install. Got repeated (like every 1-2 minutes) lockups on finder, with every other program being paused. Force restart finder, runs for a little while, then same again, just the old spinning beach ball. Tried all the disk utility, safe boot, throw away finder preferences, rebuild preferences, no change. On looking at the memory allocation, it shows finder using 6-8Gb of memory, and kernel-task 8-10Gb, with free memory at 5-10Mb in a 16Gb machine (2010, dual 2.93 12 core, 5870, 2 x 8Tb arrays internally). Did a restore via the inbuild partition, same outcome. Erased the internal Accelsior 1Gb card I had it on, did a completely fresh install, same outcome. I rang Apple Tech Support - first time ever - went through the same thing with the first guy, emptied caches and even zapped PRam. Nope. Stayed the same. He pushed me up to a senior tech - also could not help, nothing worked either. Sent me a little system snapshot collect program so they could look at my system with one of Apple's engineers later, I could not get it to run. Haven't heard back from them yet. Last night, I again tried restoring from the recovery partition last night, still no change. Cannot empty trash, cannot move files, cannot do anything.

    THIS IS SO FRUSTRATING!!!!!

    Sorry for the long post, but I have used Apple for 35 years, and Mac for 25 years, and I have never had anything like this. I am ready to quit and go back to 10.8 which worked perfectly.

    Has anyone had any joy with resolving this? I have seen a few other similar posts out there, but no solutions.
     
  12. BJonson macrumors 6502a

    BJonson

    Joined:
    Aug 26, 2010
    #12
    This is why I'm still on Snow Leopard. Never crashes, never beachballs, never has any problems whatsoever. Every time I tried upgrading it was a disaster.
     
  13. brand macrumors 601

    brand

    Joined:
    Oct 3, 2006
    Location:
    127.0.0.1
    #13
    What are the bugs that you know about that affect you?
     
  14. monkeybagel macrumors 65816

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Location:
    United States
    #14
    Been running it for some time since DP1 until GM and haven't had any significant issues at all. On all of the machines I have installed it on it has improved performance and I haven't experienced any hangs, even on the early betas, that require a warm reset.

    I agree that a new installation would probably take care of this. 10.9 has been a very solid release from my experience. 10.8 was as well.
     
  15. ssls6 macrumors 6502a

    ssls6

    Joined:
    Feb 7, 2013
    #15
    1) external FW drives won't sleep...no workaround found
    2) safari hangs when back swiping with magic mouse or trackpad...reboot required
    3) usbmuxd fails on iDevice lookup after sleep...reboot required
    4) usb mic fails upon waking, hot sync of mic required
    5) epson all-in-one printer/scanner communication random timeout...delete and install driver or power cycle printer/scanner
    6) MAS randomly updating already updated apps when you log out and back in of the MAS store...don't log out and back in
    7) Sharing name duplicated on waking (MacPro becomes MacPro(2))...disconnect from network, rename computer
     
  16. brand macrumors 601

    brand

    Joined:
    Oct 3, 2006
    Location:
    127.0.0.1
    #16
    I have been running Mavericks for months on a 2008 Mac Pro and MBPr and am not affected by any of those. There is no way for you to factually say that you would be affected by those as most software bugs do not happen to everyone,
     
  17. ssls6 macrumors 6502a

    ssls6

    Joined:
    Feb 7, 2013
    #17
    ???

    I am factually affected by these. I think you assume a bit too much.
     
  18. brand macrumors 601

    brand

    Joined:
    Oct 3, 2006
    Location:
    127.0.0.1
    #18
    You said you are staying with Mountain Lion implying that you have not yet installed Mavericks.
     
  19. costabunny macrumors 68020

    costabunny

    Joined:
    May 15, 2008
    Location:
    Weymouth, UK
    #19
    back to the OP. What specs do you have (and what other stuff is in or attached)

    perhaps a few log snippets might help us try to see what could be wrong.
     
  20. ssls6 macrumors 6502a

    ssls6

    Joined:
    Feb 7, 2013
    #20
    Not sure why the OP machine is locking up. Was it an upgrade or fresh install + setup assistant?
     
  21. costabunny macrumors 68020

    costabunny

    Joined:
    May 15, 2008
    Location:
    Weymouth, UK
    #21
    First post tlls this and op is going to do fresh at weekend
     
  22. ssls6 macrumors 6502a

    ssls6

    Joined:
    Feb 7, 2013
    #22
    You can try running this program and listing the output here.

    http://www.etresoft.com

    The software is free and we can see what things you are trying to load. A clean install + setup assistant does not equal a clean install. You may end up migrating over the problem deamon again.
     
  23. OrangeSVTguy thread starter macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #23
    Haven't had time to do a fresh install. I uninstalled the Nvidia control panel. I guess the nvidia control panel currently doesn't work with Mavericks, well at least from my limited search in trying to find it.

    My Mac locked up again after a restart. Then it beach balled and probably 5 minutes later, all the screens went white but I still had cursor movement.

    Hopefully I can get this working correctly but I can use windows till then.
     
  24. OrangeSVTguy thread starter macrumors 601

    OrangeSVTguy

    Joined:
    Sep 16, 2007
    Location:
    Northeastern Ohio
    #24
    Mavericks is still not 100% stable. Now apps crash and I can't reopen them. Screens turning gray. Apps displaying empty dialog boxes with nothing but a blank button to press.
     
  25. flowrider macrumors 601

    flowrider

    Joined:
    Nov 23, 2012
    #25
    Nvidia Control Panel works just fine for me in Mavericks. It won't let me chose anything because there is no Mavericks Web Driver, but the control is installed, shows me that I am using OSX Default Driver, and causes no issues for me.

    Lou
     

Share This Page