Mac Pro vs Imac in Amature video editing

Discussion in 'Digital Video' started by warensn, Mar 31, 2008.

  1. warensn macrumors member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    #1
    Forgive me. I know, It’s a newbie question. I really want to get the new Canon Vixia camcorder when it comes out. Can the iMac handle 1080i editing? I'll probably just use something like iMovie or Final cut express to do some home movies. Is it really worth it to get the mac pro? That's what I had my heart set on, but I would really appreciate some professional advice.
     
  2. AliensAreFuzzy macrumors 68000

    AliensAreFuzzy

    Joined:
    May 30, 2004
    Location:
    Madison, WI
    #2
    Really, you'll be fine working with the iMac. The Mac Pro is only really needed if you are doing really really intensive stuff. But the iMac should handle 1080i fine.
     
  3. AviationFan macrumors 6502a

    AviationFan

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Location:
    Cedar Rapids, IA
    #3
    I agree, the iMac has more than enough power to handle a single HDV stream. If you were going to work with multiple angles (multi clip editing) or uncompressed HD, that would call for a MacPro.

    Just make sure you get a large, fast external firewire hard disc with your iMac, for capture and render files. You don't want those on your system drive.

    - Martin
     
  4. warensn thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    #4
    Can the iMac encode HD in real time or faster?

    Thanks for the advice! I also would like to encode video in H.264 or DivX to watch on my PS3. Is there a big difference in encoding times?
    Can the high end iMac encode HD in real time or faster?
     
  5. ChrisA macrumors G4

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Location:
    Redondo Beach, California
    #5
    I wonder if even an 8-core MP can encode 1080i H.264 in faster than real time.

    What matters is the amount of footage you shoot. Are we talking hours per day or hours per month? Also what kind of editing do you do. Most consummers are only cutting out the "bad parts" and are not cutting together a show from many reels and working on trimmers and color matching. If you are not on a tight schedule you can always let those long trans-code tasks run over night or start them before yuo go to work.

    In any case if you have you will want a fast, scratch disk in addtion to your external Time Machine disk.
     
  6. McBob macrumors member

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Location:
    Wales
    #6
    Hey, in regards to converting times, yes there will be quite a substantial difference between an imac and mac pro. Format conversion takes a lot of horse power and is usually the time I'll click convert and go do something else.

    I've got an iMac and it handles HD great, for what you want the computer to do a mac pro will probably be over kill.

    xRob
     
  7. BlakTornado Guest

    BlakTornado

    Joined:
    Apr 24, 2007
    Location:
    Washington, OH
    #7
    iMac will do fine.

    It will do all you need, in my opinion.

    You've stated you're Amature, as am I, and I find that that the iMac is fine.

    Converting times aren't really as big a problem as they are for Pros, so I would stick with the iMac until you absolutely MUST upgrade to a Mac Pro.
     
  8. yoak macrumors 65816

    yoak

    Joined:
    Oct 4, 2004
    Location:
    Oslo, Norway
    #8
    I have the first 24" iMac and it handles HDV 1080i without problems.
    I have edited footage from my Canon XL-H1 and Sony EX1. The problem is render times, but for an amateur it dosen´t matter.

    The one thing that takes really long time is conforming HDV to video (If you want to get yor edited HDV footage back out to HDV tape) That´s dowwn to the HDV codec though and that takes long even on my MP.

    I got the MP last week because we have an upcoming job for national televison that only leaves us 4 days to edit before broadcast. (It´s a extreme ski program, so no flashy effects just an edit)

    I felt the I couldn´t really trust only my iMac with that job, as we have multiple cameras and formats.

    So as you can see, it takes a serious job before a MP is needed (but maybe not wanted;))
     
  9. ckurowic macrumors regular

    ckurowic

    Joined:
    Sep 16, 2007
    #9
    I use my 2.4GHz iMac with 4GB of RAM and it rips through Final Cut Express with some pretty good speed. Of course the Mac Pro will be faster with its 4 or 8 cores, but I would say the iMac does the job very well.
     
  10. warensn thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    #10
    Thanks for all the input

    I know now that all I really need is an iMac.
     
  11. warensn thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    #11
    Thanks for all the input

    An iMac is all really need. Iwonder when they will upgrade the iMac line. I'm not in a terrible hurry to buy, so I can wait if an upgrade is coming soon.
     
  12. hotshotharry macrumors 6502

    Joined:
    Sep 6, 2007
    #12
    http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=461691

    I was seriously thinking that a mac pro would be amazingly fast! But after looking at that thread it would appear that you would have to run simultaneous encodes to realize the full power of the 8 cores ! What a shame, Perhaps a nice imac will be all i need :-(

    lol
     
  13. hotshotharry macrumors 6502

    Joined:
    Sep 6, 2007
    #13
    What kind of times are people looking at for rendering movies on the different hardware? if a guy was only going to do one render at a time then maybe and imac or the new mac mini revision would wo the trick?

    How about listing hardware and render times for HD and SD vids, including cpu usage and vid output settings? as well as input vid source and vid length.

    Id be interested to see how everything stacks up?
     
  14. bigbossbmb macrumors 68000

    bigbossbmb

    Joined:
    Jul 1, 2004
    Location:
    Pasadena/Hollywood
    #14
    Incorrect. You just have to set up a virtual cluster in Apple Qmaster and render with Compressor.
     
  15. mperkins37 macrumors 6502a

    mperkins37

    Joined:
    Jan 17, 2007
    Location:
    Phoenix, AZ
    #15
    Virtual Cluster?
    How do you accomplish this?
    Can it be done on Final Cut Pro? Not Version 2?
     
  16. bigbossbmb macrumors 68000

    bigbossbmb

    Joined:
    Jul 1, 2004
    Location:
    Pasadena/Hollywood
    #16
    Can't be done with FCP, it only helps with conversions made in Compressor. Yes, you should be able to do it with Final Cut Studio 1.0.
     
  17. hotshotharry macrumors 6502

    Joined:
    Sep 6, 2007
    #17
    So basically unless your using compressor, you will have limited gains! Therefore the mac pro would not be alot more effective than a good imac on say idvd and fce?
     
  18. trademark13 macrumors newbie

    Joined:
    Jul 13, 2009
    #19
    iMac Versus Mac Pro for video editing

    I'm currently looking at upgrading my mac and was wondering what the general feeling is concerning an iMac versus Mac Pro for video editing.

    I'm using a Canon Vixia 30 HD, but do primarily family videos, so my editing needs are not great. I do the family videos, some conversion of my movie library to Apple TV format, and conversion of VHS to dvd, so my editing needs are not real great, but processing seems to be fairly intense. My experience has been mostly with iMovie, Final Cut Express and iDVD, though I am thinking of upgrading to Final Cut.

    My biggest concern is the Ram limitation of the cureent iMacs plus I really would like to be able to use eSata. (I just purchased a CalDigit VR 1.8 TB RAID 0 that would really benefit from eSata versus Firewire 800).

    Thoughts? Recommendations?

    Many thanks.
     
  19. Chris7 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Location:
    Lost in Thought
    #20
    RT in FCP: MacBook Pro vs. Mac Pro

    I have FCP6 and a MBP (duel core). If I moved up to a Mac Pro 8-core (with similar clock speed per core), would I see improved RT performance? How about for rendering a sequence directly in FCP without using compressor?'

    I always thought the answer was yes, but not so sure now.

    Sorry to hijack the thread -- I may start a thread on just this topic later.:eek:

    Thanks.

    Edit:
    I am getting read speeds of over 180 MB/sec on a CalDigit VR, using a Sonnet Tempo SATA Pro ExpressCard/34 card, according to a AJA test. Other tests online are showing similar results with this card. It will handle three streams of ProRes 1929x1080. But the speed should drop considerably once the hard drive approaches full. Of course, if you are buying new you would need a 17" MBP to use an ExpressCard/34. But it's hard to edit on a laptop screen. And for less than the price of a new 17" MBP, you could get one of the new 2008 2.8 Ghz 8-core Mac Pros still floating around...
     
  20. bigbossbmb macrumors 68000

    bigbossbmb

    Joined:
    Jul 1, 2004
    Location:
    Pasadena/Hollywood
    #21
    the archetecture of the MP chips is better, but the performance increase shouldn't be too significant for RT editing in FCP.
     
  21. Chris7 macrumors 6502

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Location:
    Lost in Thought
    #22
    RT in FCP: MacBook Pro vs. Mac Pro

    Thanks Bigboss,

    So would we be talking about, say, less than a 25% increase in RT performance (with equal clock speeds)?

    How about for rendering directly in FCP (not compressor)? Same deal?

    -Chris
     
  22. DOTprod macrumors newbie

    Joined:
    Feb 23, 2011
    #23
    I know its been a while since this thread has been active but I came across it on google and figured this would probably be the best place to be able to answer my question, I'm getting into Action sports filming/editing and I was wondering how a iMac quad core with i7 processor, 8g of ram, with a ATI Radeon HD 5750 with 1GB video card will do with 1080i video work? I'll have FCP and will use compressor on the advice Ive read so far in this thread.
     
  23. martinX macrumors 6502a

    martinX

    Joined:
    Aug 11, 2009
    Location:
    Australia
    #24
    The thread commenced three years ago. You should start a new thread.

    FWIW, the iMac you've suggested would be up to the task.
     
  24. DOTprod macrumors newbie

    Joined:
    Feb 23, 2011
    #25
    I dont know how this forum is but I know most get mad with reposts or similar topics so I just bumped, figured I'd save up forum space a bit. Thanks for the help tho ;)
     

Share This Page