MacBook stuck in clam shell mode

Discussion in 'Mac Basics and Help' started by anon16, Dec 26, 2009.

  1. anon16 macrumors newbie

    Joined:
    Dec 26, 2009
    #1
    I had a problem with my laptop where the lcd on the monitor does not always work, presumed to be due to a loose inverter cable or something similar to this. As a temporary solution I have been using an external monitor for the past few days. Depending on whether the laptop lcd is working, I have had it on both mirrored and dual monitor settings.

    However, this evening when I have come to use it, the external monitor is now the only one that is working. Options to turn off mirror display have now gone. Also, the button on my mouse pad no longer works, yet the pad itself does.

    I have come to the conclusion that my laptop is in 'clamshell' mode. It remains on, and does not sleep when I close the lid. I have put it to sleep form the apple menu, disconnected the external monitor, and the opened the lid again, and when it turns back on from sleep, the screen flashes on for a second, but then goes to sleep again. I have tried turning it off, restarting, taking the battery out, everything I can think of, but unless the external monitor is connected it almost immediately goes back to sleep.

    Any ideas guys?
     
  2. harry*333 macrumors 6502a

    harry*333

    Joined:
    Jul 24, 2009
    #2
    well the only thing i can think of is that sensor inside the hinge or clutch(not sure where it is) is gone bad so when the lid is open it thinks its closed, the flashing happens when it almost makes a connection
     
  3. anon16 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 26, 2009
    #3
    Pretty sure it's not this as if you turn the computer off, the laptop screen remains on while it is turning on, but once it gets to the log in screen the screen turns off and only the external monitor will work.
     
  4. anon16 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 26, 2009
    #4
    Rather bizarrely, I just restarted my computer, and it was working fine. Connected the external monitor again and it worked okay for about a minute. Then, all of a sudden, the computer went to sleep, came back on and now it is in clamshell mode again. It wasn't doing this when I first go the monitor, no idea what could have changed!!
     

Share This Page