Macmini Audio Problem

Discussion in 'Mac mini' started by jakshak, Oct 28, 2010.

  1. jakshak macrumors newbie

    Joined:
    Oct 25, 2010
    #1
    Coreaudio seems to have dissapeared from my audio preferences pane not allowing me to hear anything through my built in speaker, the startup noise doesnt even happen anymore, i cant find the drivers anywhere online, and in system profiler under built in audio there is just the number 0 there???


    help please
     
  2. jakshak thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 25, 2010
    #2
    bump


    does noone reply to threads in this forum...
     
  3. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
  4. benlee macrumors 65816

    benlee

    Joined:
    Mar 4, 2007
    #4
    Have you opened the mini recently to upgrade or anything?
     
  5. jakshak thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 25, 2010
    #5
    im running snow leopard 10.6.4 all the updates are up to date, ive read on other forums that people have had the same problem but with macbook airs and it was a hardware problem, however i dont think this is...
    its really weird its like the built in audio driver has just dissapeared, and if it is here the os doesnt recognise it, its built into the intel chipset right? so why would it just stop working, i cant conceive that an update would have deleted the driver....
    or maybe it is a hardware problem but i cant think of anything that could have caused it as i have never opened the mac and havent intsalled any new hardware....
     
  6. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
    #6
    Do you have a complete backup, it probably wouldn't hurt to have one, just in case. You could try reinstalling the OS. I believe that Snow Leopard will perform what used to be called an "Archive and Install" thus leaving your data intact and replacing the OS only.
     
  7. jakshak thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 25, 2010
    #7
    does it have to be from the same dvd i upgraded from leopard to snow leopard , because i have two, and dont know which one i used :confused:
     
  8. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
    #8
    You might want to try this first:

    :apple: Mac OS X v10.6.4 Update (Combo)

    You'll have to manually downloaded and install it. After you should run Software Update to see if anything needs to be re-updated.

    You should probably stick with Snow Leopard. I think to go back to Leopard you'd have to do a clean install (erase/format hard drive).
    If your Snow Leopard is a retail disc it will work on any Intel Mac. If it's a Snow Leopard disc that came with a Mac (grey disc) it will only work on the Mac it came with.
     
  9. jakshak thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 25, 2010
    #9
    yes i have the grey one that came with the mac and for some reason unbeknown to myself i also have a retail disk, but thankyou for the link,
    one question, i have 1 external drive which i use for recording audio, can i back up my mac hd to that disk with time machine and still use it to record audio too, or does time machine need a dedicated hd with nothing else on it? at the moment i cant really afford to buy another ext hd(reccesion and all)
     
  10. DewGuy1999 macrumors 68040

    DewGuy1999

    Joined:
    Jan 25, 2009
    #10
    My understanding is that Time Machine backs up to a folder on the external hard drive, so you can use one hard drive for multiple computers or in your case audio. I believe that Time Machine will in time use all available space on a hard drive if you keep it connected and used regularly. HTH
     
  11. talmy macrumors 601

    talmy

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Location:
    Oregon
    #11
    Yep, you will be eventually in trouble if you share. But you can partition the drive into two partitions with Disk Utility, one for TimeMachine and the other for audio/data.
     
  12. jakshak thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 25, 2010
    #12
    thanks guys, backed-up, reinstalled OS, and it reappeared, still cant figure out what would have caused it ...
     

Share This Page