MacPro2,1 with ATI Radeon HD 4890 fan issue

Discussion in 'Mac Pro' started by onesixright, Sep 24, 2011.

  1. onesixright macrumors newbie

    Joined:
    May 28, 2007
    Location:
    Netherlands
    #1
    Hi All,

    // MacPro2,1 Quad Core Intel Xeon (3.0)

    Some time ago I installed a ATI Radeon HD 4890 (PowerColor), it works fine. Only the fan drives me crazy. Just a simple Safari visit and (while scrolling up/down) the fan goes waaaay up, making that annoying sound fan. One of the things i love(d) on my MacPro was that with the X1900 it was always silent, now with the knew card its utterly frustrating.

    its that bad, i rather use my MB Air, then my macpro... :(

    Anyone that has a 4870 installed, do you guys also have this same fan issue? Anything i can do? Or should i install a new card? I'm almost ready to get my old X1900 back.....

    Any (other) card that does work fine, including fan, connections, etc.?

    Help appreciated!

    --
    16R
     
  2. Etherz10 macrumors member

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Location:
    United Kingdom
  3. DanielCoffey macrumors 65816

    DanielCoffey

    Joined:
    Nov 15, 2010
    Location:
    Edinburgh, UK
    #3
    Is the card an official Apple card which is under warranty?
     
  4. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #4
    Apple does not sell 4890's.



    Get a PC 6870.
     
  5. onesixright, Sep 24, 2011
    Last edited: Sep 24, 2011

    onesixright thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 28, 2007
    Location:
    Netherlands
    #5

    OK, thats a answer, its a card from the Apple Store, or can i take "any" card and flash it?

    Thats a AppleStore -> MC742ZM/A ? do all the ports work?

    Thanks!!
     
  6. nambuccaheadsau macrumors 65816

    nambuccaheadsau

    Joined:
    Oct 19, 2007
    Location:
    Nambucca Heads Australia
    #6
  7. onesixright thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 28, 2007
    Location:
    Netherlands
    #7
    Hi, thanks. But thats related to the 4890, i already have one and i know you can't buy it @ Apple's. My question is about the 5770 (Etherz10 post) is this the card from Apple (MC742ZM/A) :confused:

    And does it all work....?
     
  8. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #8
    yes
    yes
    yes


    but really, PC 6870 is much cheaper, much faster, and also works out of the box.
     
  9. onesixright, Oct 9, 2011
    Last edited: Oct 9, 2011

    onesixright thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 28, 2007
    Location:
    Netherlands
    #9
    Are you saying any PC 6870 should work? or only a specific brand?

    I was looking at the: Club3D HD6870 ? So that should work then?

    Thanks!
     
  10. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
  11. onesixright thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 28, 2007
    Location:
    Netherlands
    #11
    Cool I'm running Lio, you said any brand right? So the
    Sapphire Radeon HD6870 - 1GB - PCI-E
    (the other card was out of stock) Should work?

    One more question about the power, i have 2 cables going to the 4890,do you know if i can use these same power cables? Or anything else i need to order?
     
  12. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #12
    yeye, plug n play. same cablorz.

    might be worth noting you won't get bootscreen atm. since it aint flashable (for 2.1mp), yet

    out of the box, steam and dvd players doesnt work, to fix,
    http://www.groths.org/?p=431
    only install aty_init
     
  13. onesixright thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 28, 2007
    Location:
    Netherlands
    #13
    ok, super thanks for the quick reply! I go order 2night.

    By the way, i get a access denied on the link when downloading the package (webpage loads, but download link doesn't).
     
  14. mongeta, Oct 10, 2011
    Last edited: Oct 10, 2011

    mongeta macrumors newbie

    Joined:
    Sep 18, 2011
    #14
    When you say 'works out of the box', do you mean also works with all video outputs (specially two dvi with two monitors at the same time) without applying nothing ?

    I'll use it on a MacPro 3.1 (2008)

    thanks
     
  15. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #15
    thats wierd, works for me



    mongeta:
    some combinations are wonky, two dvi should work. using 6950 myself with two dvi.
     
  16. mongeta macrumors newbie

    Joined:
    Sep 18, 2011
    #16
    ok, so I must be doing something really stupid, as I can see everywhere that a 6870 should work as is on a MacPro wiht Lion, but not mine ...

    The instructions are very simple, if you have an extra power cable with the card, connect it. This card has two sockets for plugin an extra power, but there's only one cable that fits in the card that has two power connectors.

    Those two connectors are connected to the Dvd power and the extra power, but the screen is black, and the card has always a red light.

    What I'm missing ?

    thanks
    [​IMG]
     
  17. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #17
  18. mongeta macrumors newbie

    Joined:
    Sep 18, 2011
    #18
    This is what I thought, but in the card there's only ONE cable, that is splitted in two, I thought maybe was the same or a new model ...

    In the card instructions just say plug this power cable in the card, and in the picture there's two plugs and just one cable plugged.

    I'll try to arrange another cable and see ...

    thanks
     
  19. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #19
    It's PC card and nowadays any ATX PSU has at least one line for PCI Express.
     
  20. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #20
    and the card must be in bottom slot, it will run like crap at 8x PCIe 1.0
     
  21. onesixright thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 28, 2007
    Location:
    Netherlands
    #21
    Hi Cindori,

    Thanks, got my card, running perfectly. With a Dell U2711 :) Indeed the DVD player is crashing, well got the files. The access denied has to do with the country your downloading from.

    Thanks!
     
  22. mongeta macrumors newbie

    Joined:
    Sep 18, 2011
    #22
    Thanks for your replies, finally I've created a Hackintosh i7 and I'm using with it, all works great and smoothly :D

    Thanks!
     

Share This Page