MacPro5,1 & Windows 8.1 (EFI) & GeForce GT 120

Discussion in 'Mac Pro' started by mikeboss, Dec 17, 2014.

  1. mikeboss macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #1
    is anybody able to boot this setup successfully? I have a MacPro5,1 with Windows 8.1 installed (EFI boot, NOT BIOS emulation!). this works if there's an ATI Radeon 5770 installed. but a soon as I try to run this with an NVIDIA GeForce GT 120 installed, Windows just resets the system shortly before the login screen appears. it doesn't matter what driver I use (Apple's Boot Camp GT 120 driver or NVIDIA's own 9500 GT driver). any ideas?
     
  2. EdDuPlessis macrumors 6502

    Joined:
    Nov 23, 2014
    #2
    Windows 8.1 doesn't support the GT120 and loads up a generic video driver instead.
     
  3. mikeboss thread starter macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #3
    well, Windows 8.1 doesn't support the Radeon HD 5770 either. that's why one has to install drivers in Windows... BTW: if I run the Windows update, it installs the NVIDIA driver all by itself.
     
  4. goMac macrumors 603

    Joined:
    Apr 15, 2004
    #4
    It may not support the card when running under EFI. I don't think the drivers are quite the same.
     
  5. mikeboss thread starter macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #5
    interesting theory. but I'm not sure about this. because if so, there would need to exist not only 32Bit & 64Bit drivers, but also BIOS and UEFI ones. I never heard about BIOS and/or UEFI specific Windows drivers though...
     
  6. goMac macrumors 603

    Joined:
    Apr 15, 2004
    #6
    Keep in mind you're using a card that never shipped in an EFI variant for Windows. Newer cards may come with EFI blessed drivers, but Nvidia may have never shipped a GT 120 EFI driver.

    Everything here is pointing to the driver, especially in since another card is working.
     
  7. Squuiid macrumors 6502a

    Squuiid

    Joined:
    Oct 31, 2006
    #7
    Sorry to resurrect an old thread but I'm having the same issue with my GTX680 Mac Edition. As soon as the NVIDIA driver installs on a fresh install of Windows 8.1 or 10, then I get a black screen and its game over.
    Does anyone have this issue with their Mac Pro 5,1 and GTX680 in Windows?
     

Share This Page