Magic Mouse 2 Finger Swipe Problem

Discussion in 'Mac Accessories' started by philo23, Nov 3, 2009.

  1. philo23 macrumors newbie

    Joined:
    Jul 10, 2008
    Location:
    Warrington, UK
    #1
    I've had my Magic Mouse since last thursday (29th Oct) and i've noticed the 2 finger swipe gesture no longer actually functions. I'm trying it in Safari (with history available to swipe through) and its definately enabled in the system preferences.

    Instead of doing the swipe gesture it now just scrolls left and right. Its also not a case of positioning my fingers wrong as it used to work around 2 days ago and now it definitely no longer works.

    I'm going to re-pair it a few times and replace the batteries but if it doesnt magically come back I will be replacing it.

    Just curious if anyone else who has had their magic mouse for this long has lost this gesture too?
     
  2. pvmacguy macrumors 65816

    pvmacguy

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Location:
    Jax
    #2
    My magic mouse when I first got it wouldn't even recognize the two finger gestures even when enabled. Two computer restarts later they work now. But, if the cursor isn't in the middle of the safari window it will just scroll around.
     
  3. philo23 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 10, 2008
    Location:
    Warrington, UK
    #3
    That might actually be it you know... i rebooted my iMac yesterday and it would seem its been doing it since then... i'm going to try rebooting again and see if it helps at all
     
  4. Gondry macrumors member

    Joined:
    Oct 12, 2007
    Location:
    London
    #4
  5. tecknical macrumors regular

    Joined:
    Jul 23, 2008
    #5
    oddly weird, mine still seems to work just fine
     
  6. Hot Snowboarder macrumors 6502

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Location:
    Behind you...!
  7. onefinger macrumors newbie

    Joined:
    Dec 3, 2009
    #7
    2 finger swipe fixed

    got my new imac 21" 2 days ago. Updated safari and osx and lost 2 finger swipe. Repaired disk permissions and rebooted, works fine again. I had no errors when I repaired disk permissions BTW.
     
  8. shwas55 macrumors newbie

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Location:
    Deutschland
    #8
    Here is how you fix it:

    1) Shut down your imac

    2) Disconnect the power cord from the back of your imac

    3) Wait for 15-20 seconds, then reconnect the power, Press (Option + Command + P + R). Turn the imac back on while holding (Option + Command + P + R).

    Let me know how you go.;)
     
  9. manskybook macrumors newbie

    Joined:
    Feb 9, 2010
    #9
    PRAM reset is the masturbation of Mac wannabees. This will NOT help you effectively. Learn your ****. Corrupted preferences are often the problem. Try this first:

    "Here's the fix: (Courtesy of the Apple Support Rep I just got off the phone with).. I'ts simple and I'm embarrassed I even called and didn't think of it myself.

    Delete the following preference file:

    ~/Library/Preferences/com.apple.systempreferences.plist

    Reboot.. and Viola! Swipe is working again.

    NOTE: This will reset the Keyboard and mouse preferences."

    This is a quote from the Apple forums. Go there FIRST for software or hardware problems; macrumors has too many PRAM trolls to get any good solutions to your problems.
     
  10. whuybr0 macrumors newbie

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Location:
    Belgium
    #10
    @manskybook

    Thanks for this solution.
    Lost two finger swipe after one month of use.
    Deleted the file, rebooted and everything is back.

    Thanks again.
     
  11. calvin2006 macrumors regular

    Joined:
    May 15, 2006
    Location:
    Phoenix, AZ
    #11
    All I had to do was reboot my iMac. I have a first-gen aluminum iMac with a Magic Mouse.
     
  12. redgaz26 macrumors 68020

    redgaz26

    Joined:
    Mar 6, 2007
    Location:
    Glasgow
    #12
    Delete the following preference file:

    ~/Library/Preferences/com.apple.systempreferences.plist

    Reboot.. and Viola! Swipe is working again.

    NOTE: This will reset the Keyboard and mouse preferences."

    This is a quote from the Apple forums. Go there FIRST for software or hardware problems; macrumors has too many PRAM trolls to get any good solutions to your problems.[/QUOTE]



    cheers for the tip!!!:D:D
     
  13. mike.coulter macrumors regular

    mike.coulter

    Joined:
    Jun 10, 2008
    Location:
    Cardiff
    #13
    Yeah, this happened to me too. I just restarted my iMac and it worked again. Yay.
     
  14. tga3 macrumors newbie

    Joined:
    Feb 22, 2010
    #14
    I lost 2-finger swipe on the mouse and 3-finger swipe on the trackpad. Found this solution: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2245976&tstart=0

    I deleted ~/Library/Preferences/com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.mouse.plist and rebooted (I had no com.apple.driver.AppleHIDMouse.plist to delete)

    After reboot, 3-finger swipe on the trackpad was working. After going into system preferences->mouse and re-enabling 2-finger swipe, the swipe worked on the mouse.
     
  15. Walton808 macrumors newbie

    Walton808

    Joined:
    Aug 27, 2017
    #15

    To Fix; Alt + Command + Power Button. Once the screen goes black, enter any key (I use command key). This only takes a second and your swipe will work like new.
    --- Post Merged, Aug 27, 2017 ---
    To Fix; Alt + Command + Power Button. Once the screen goes black, enter any key (I use command key). This only takes a second and your swipe will work like new.
     

Share This Page