My fans wont turn on

Discussion in 'iMac' started by NamelessChat, Feb 27, 2019.

  1. NamelessChat macrumors newbie

    Joined:
    Dec 19, 2018
    #1
    I bought a upgrade from ifixit because my hdd crashed and i switched it to a ssd, i installed it myself and im having a problem with my fan not turning on. I got a 3rd party program but it still wont turn them on. Its a Mid 2011 21.5' / 2.5 GHz Core i5
     
  2. crawfish963 macrumors 6502a

    crawfish963

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Location:
    Texas
    #2
    Were you disconnected from power before the install? Any liquid damage possibilities? You may have shorted something out while you were near the board. Have you tried SMC reset?
     
  3. DeltaMac macrumors G3

    DeltaMac

    Joined:
    Jul 30, 2003
    Location:
    Delaware
    #3
    There's 3 fans in your iMac.
    Which fan is not running?
     
  4. NamelessChat thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 19, 2018
    #4
    Yes, i was disconnected from power. No, i keep it out of reach of any liquids. I dont think so, when i do the SMC reset the fans turn on and everything but they are loud. When i restart the system with a shut down they wont turn on on the next power up.
    --- Post Merged, Mar 9, 2019 ---
    None of them
     
  5. DeltaMac macrumors G3

    DeltaMac

    Joined:
    Jul 30, 2003
    Location:
    Delaware
    #5
    Can you control the fans with software, such as smcFanControl ?
    This is for troubleshooting, not as a work-around :cool:
     
  6. chscag macrumors 68030

    chscag

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Location:
    Fort Worth, Texas
    #6
    It sounds like you did not compensate for the temperature sensor when you swapped out the spinner hard drive for an SSD. However, that should only have an effect on the hard drive fan. The CPU fan and the Optical drive fan should work in either case. Something else is going on if all three fans are not spinning up.
     
  7. NamelessChat thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 19, 2018
    #7
    i figured it out. I installed a 3rd party fan control. I had to manually set the temperatures so the three fans could spin up. It was weird because it was set to auto and it would not do a thing.
     
  8. chscag macrumors 68030

    chscag

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Location:
    Fort Worth, Texas
    #8
    Like I said above, that was because of the temperature sensor. But, it appears you have it working with the fan control app.:)
     

Share This Page

7 February 27, 2019