Need help... can't boot up from external firewire drive?

Discussion in 'MacBook Pro' started by Effortless, Aug 26, 2008.

  1. Effortless macrumors member

    Joined:
    Mar 17, 2008
    Location:
    West Kent, UK
    #1
    Hi folks,

    could do with some help.

    I have just bought a Firewire drive, and want to be able to boot up from a clone on that drive. I have a MacBook Pro 1.83GHz Intel Core Duo, running OS X 10.4.11, and an Iomega 750Gb Firewire 400 external drive. I'm using Intego Personal Backup X4 to produce a clone of my internal hard drive, a Western Digital 320Gb replacement.

    I have no problem creating a clone with Personal Backup X4, but I am unable to get the laptop to boot up from the clone.

    I have the laptop switched off, the external hard drive switched on and connected, switch the laptop on and keep the c key pressed, but every time it boots up from the internal drive, with no choice of which drive to boot from.

    Where am I going wrong?

    Thanks in advance,
    Effortless.
     
  2. cw2k7 macrumors member

    Joined:
    Jan 18, 2008
    #2
    What partition scheme is the firewire drive as the wrong type can prevent the Intel Mac booting from it.
     
  3. iShater macrumors 604

    iShater

    Joined:
    Aug 13, 2002
    Location:
    Chicagoland
    #3
    Hold down the OPTION key to choose the drive to boot from, holding C tells it to go to the DVD/CDROM drive.
     
  4. mortimor macrumors newbie

    Joined:
    Aug 26, 2008
    #4
  5. Effortless thread starter macrumors member

    Joined:
    Mar 17, 2008
    Location:
    West Kent, UK
    #5
    Thank you iShater!!! Now writing this whilst running off my clone!!

    Yey!! :D

    Effortless.
     
  6. iShater macrumors 604

    iShater

    Joined:
    Aug 13, 2002
    Location:
    Chicagoland
    #6
    Congrats. It helped that you put the detail of what you did in the first post.

    Of course, if others read it they would have suggested the same thing. :D
     

Share This Page