Need help starting Matlab on my MacOSX Tiger

Discussion in 'macOS' started by bhh1988, Dec 14, 2007.

  1. bhh1988 macrumors newbie

    Joined:
    Dec 14, 2007
    #1
    I've installed Matlab 7.0.4 on my Mac and whenever I open Matlab, the X11 terminal comes up and I can only run Matlab through xterm. Instead of working on matlab through xterm, I'd like to run Matlab with the Matlab interface. Any ideas what I should do?

    Thanks for your help,
    Bryan
     
  2. GimmeSlack12 macrumors 603

    GimmeSlack12

    Joined:
    Apr 29, 2005
    Location:
    San Francisco
    #2
    Hmm, after X11 loads the MatLab editor and interface should start up. Do you get the MatLab splash screen?

    You have to run X11 to get MatLab going.
     
  3. bhh1988 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 14, 2007
    #3
    Yes, the matlab splash screen comes up but then goes away. After that the only thing that comes up is the xterm, and the matlab icon bounces for 30 seconds after that.
     
  4. GimmeSlack12 macrumors 603

    GimmeSlack12

    Joined:
    Apr 29, 2005
    Location:
    San Francisco
    #4
    You know it was always finicky for me with getting MatLab started sometimes after the splash screen it'd take anywhere from 30seconds to 5 minutes before finally the editor would open up. Have you tried waiting it out?

    I've found with 2007aR14 MatLab (in Leopard) that this finally doesn't happen anymore, it starts right up. But in Tiger, I never really knew when the damn thing would finally load. Sorry I can't be more specific on helping you.
     
  5. kat157 macrumors newbie

    Joined:
    Dec 14, 2007
    #5
    posting help

    sorry...this has nothing to do with this topic...but I need help. how do I start a post? I'm having trouble with safari - not launching. thanks
     
  6. GimmeSlack12 macrumors 603

    GimmeSlack12

    Joined:
    Apr 29, 2005
    Location:
    San Francisco
    #6
    Go to a forum and hit "New Thread". This really is inappropriate to ask, there are FAQ's and Help menus all over the place for this sort of thing.
     
  7. TheStu macrumors 65816

    Joined:
    Aug 20, 2006
    Location:
    Carlisle, PA
    #7
    I had trouble getting Matlab to work under Tiger as well... so I just booted Windows in Fusion and ran it through there.... thank god I already had a copy from the previous year... otherwise I would have been screwed.
     
  8. bhh1988 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 14, 2007
    #8
    Maybe this will help? When I execute Matlab through xterm, this is the message I get:

    /Applications/MATLAB704/bin/matlab
    Java for ppc cannot run in this configuration.
    Please consult documentation.
    Warning: Failed to start the Java Virtual machine - JNI error: -1.
    Warning: Disabling Java support.
    2007-12-14 18:17:25.829 MATLAB[468] CFLog (21): dyld returns 2 when trying to load /Users/Bryan/Library/QuickTime/XviD_Codec-r58 (Intel).component/Contents/MacOS/XviD_Codec
    2007-12-14 18:17:25.834 MATLAB[468] CFLog (21): dyld returns 2 when trying to load /Users/Bryan/Library/QuickTime/XviD_Codec-r58 (Intel).component/Contents/MacOS/XviD_Codec
    2007-12-14 18:17:25.880 MATLAB[468] CFLog (21): dyld returns 2 when trying to load /Users/Bryan/Library/QuickTime/AviImporter-r7 (Intel).component/Contents/MacOS/AviImporter
    2007-12-14 18:17:25.888 MATLAB[468] CFLog (21): dyld returns 2 when trying to load /Users/Bryan/Library/QuickTime/AviImporter-r7 (Intel).component/Contents/MacOS/AviImporter
    2007-12-14 18:17:25.895 MATLAB[468] CFLog (21): dyld returns 2 when trying to load /Users/Bryan/Library/QuickTime/AviImporter-r7 (Intel).component/Contents/MacOS/AviImporter
    2007-12-14 18:17:25.940 MATLAB[468] CFLog (21): dyld returns 2 when trying to load /Users/Bryan/Library/QuickTime/XviD_Codec-r58 (Intel).component/Contents/MacOS/XviD_Codec
    2007-12-14 18:17:25.948 MATLAB[468] CFLog (21): dyld returns 2 when trying to load /Users/Bryan/Library/QuickTime/XviD_Codec-r58 (Intel).component/Contents/MacOS/XviD_Codec

    < M A T L A B >
    Copyright 1984-2005 The MathWorks, Inc.
    Version 7.0.4.352 (R14) Service Pack 2
    January 29, 2005


    To get started, type one of these: helpwin, helpdesk, or demo.
    For product information, visit www.mathworks.com.


    So is there a java problem I'm having?
     
  9. dhcmrlchtdj macrumors newbie

    Joined:
    Dec 7, 2007
    Location:
    Seattle, WA
    #9
  10. bhh1988 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 14, 2007
    #10
    thanks for the help! I find out that the reason is that the version of matlab I'm using is too old and is not really compatible with intel based macs....
     

Share This Page