Need Help with my Mac Pro Raid Card

Discussion in 'Mac Pro' started by MattDSLR, Nov 28, 2013.

  1. MattDSLR macrumors 6502

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Location:
    Canada
    #1
    I have Mac pro Raid Card that only allows me to raid drives at 2.2 TB
    Model A1228
    Is there an update for it?
    I need to Raid two 3tb drives
    THX
    I have MP 5.1
     
  2. Gav Mack macrumors 68020

    Gav Mack

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Location:
    Sagittarius A*
    #2
    Can't be done - another card required or software raid.
     
  3. MattDSLR thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Location:
    Canada
    #3
    So am I stuck at 2.2?

    Also can I use other drives as single drives at 3 tb?
     
  4. Gav Mack, Nov 28, 2013
    Last edited: Nov 28, 2013

    Gav Mack macrumors 68020

    Gav Mack

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Location:
    Sagittarius A*
    #4
    With the card yes you're stuck.

    You could remove the card. Unplug the raid card lead from sled cable then sled plug into logic board. The left fans will have to come out kinda job.

    Use the sleds for data drives and go PCIe SSD boot.

    I got over $100 for my old one with the battery flat :cool:
     
  5. MattDSLR thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Location:
    Canada
    #5
    With the card plug in can I use any drives as a single drive above 2.2tb? and keep raid at 2.2 only?
     
  6. Gav Mack, Nov 28, 2013
    Last edited: Nov 28, 2013

    Gav Mack macrumors 68020

    Gav Mack

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Location:
    Sagittarius A*
    #6
    Nope 2.2tb is physical card limit for drives on card. The raid card has the sled SATA connector cable bypassed through it to logic board. Removing it and connecting sleds direct you can use over 2.2tb logic board SATA supports larger disks. Use software raid or another card.
     
  7. MattDSLR thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Location:
    Canada
    #7
    Thank you
    I removed the card
    as I was OK to use raid card to raid 2 drives at 2.2 but i wanted to use other drives at full capacity
    Software raid is horrible
    So no raid for me
     
  8. wonderspark macrumors 68030

    wonderspark

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Location:
    Oregon
    #8
    I have an Areca 1880ix-12 RAID card in my 4,1 --> 5,1 Mac Pro, and it works great with 4TB HDDs, for the record.

    Of course, it also can use up to 4GB of cache memory, does other levels of RAID such as 3, 5, 6, 30, 50, 60, and it's a much faster x8 lane card that can handle 16 disks for about the same price as the Apple Pro RAID card... but that's another story.
     
  9. MattDSLR thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Location:
    Canada
    #9
    Thank you
    I will search for it
     

Share This Page