need some upgrade advice on mbp 2011 15' 2.0ghz

Discussion in 'MacBook Pro' started by koban4max, May 12, 2014.

  1. koban4max macrumors 68000

    Joined:
    Aug 23, 2011
    #1
    Hello people,
    I do editing and audio...but i usually do it on MP...
    I never really tried to work with it on mbp...'11 8gb ram...(late 2011)
    I need some advice..first of all does it have potential to do editing?
    Next: what upgrades would i need to make it a video editing machine?
     
  2. yjchua95 macrumors 604

    Joined:
    Apr 23, 2011
    Location:
    GVA, KUL, MEL (current), ZQN
    #2
    Well, the 15"/17" of the early/late-2011 models all have a manufacturing flaw that causes the Radeon GPU to fail, so any form of heavy work would kill the logic board.

    My early-2011 15" succumbed to that GPU flaw issue. Logic board replacements don't work because all the 2011 Sandy Bridge logic boards with the Radeon GPU have that manufacturing flaw.

    The only way to get a 2011 15"/17" back up for heavy work is to do a GPU reball with unleaded solder. Otherwise, it isn't capable for any heavy work at all.
     
  3. Marty62 macrumors 6502

    Joined:
    Mar 11, 2010
    Location:
    Berlin formerly London
    #3
    The 2.0 Quad '11 is a decent machine, It's what I use "Live" for concerts to run
    the Sequenced parts and FX / Click track for drummer.

    It will do a fair amount, GB score around 7-8000.

    Obvious upgrades, more RAM perhaps an SSD then it will perform well.
    You can't do anything about the GPU of course and that model has the
    "Radeon Gate" issue of the failing Radeon GPU !
    My personal MBP and the "Live" MBP have survived so far with no issues.

    It wont give you MP graphics performance ( with good card ) but they are
    fine workhorses IMHO.

    M.
     
  4. koban4max thread starter macrumors 68000

    Joined:
    Aug 23, 2011
    #4
    another word...it's not effective with FCP?

    ----------

    could you elaborate this little more? What you mean MP graphic performance, you mean it won't look good for final editing product or it takes long time to render and stuff like that? thx.
     
  5. yjchua95 macrumors 604

    Joined:
    Apr 23, 2011
    Location:
    GVA, KUL, MEL (current), ZQN
    #5


    Only if you haven't reballed the Radeon GPU with leaded solder.
     
  6. koban4max thread starter macrumors 68000

    Joined:
    Aug 23, 2011
    #6
    what you mean "rebelled."
     
  7. yjchua95 macrumors 604

    Joined:
    Apr 23, 2011
    Location:
    GVA, KUL, MEL (current), ZQN
    #7
    Reballing is the process of re-soldering. The GPU has to be re-soldered using leaded solder, because the unleaded solder that Apple uses cannot withstand heavy workloads.

    And also, Apple did a really bad job in applying thermal paste on the GPU. The thermal paste should be reflowed as well.
     
  8. koban4max thread starter macrumors 68000

    Joined:
    Aug 23, 2011
    #8
    Oh..is this mean that it's possible to re-soldering? Does apple do this process or how shall someone like me with no technical experience go about this?
     
  9. yjchua95 macrumors 604

    Joined:
    Apr 23, 2011
    Location:
    GVA, KUL, MEL (current), ZQN
    #9
    Have to send it some place that'll do it for you, because Apple only knows how to replace logic board and they're incapable of anything else :)
     
  10. koban4max thread starter macrumors 68000

    Joined:
    Aug 23, 2011
    #10
    crap..okay..i need to replace the logic board first...yes?
     
  11. yjchua95 macrumors 604

    Joined:
    Apr 23, 2011
    Location:
    GVA, KUL, MEL (current), ZQN
    #11
    If it's still working, nope.
     

Share This Page