New Airport Extreme's WDS network performance drops fast

Discussion in 'Mac Accessories' started by Brendon Bauer, Jul 26, 2007.

  1. Brendon Bauer macrumors 6502

    Joined:
    May 14, 2007
    Location:
    Good 'ol USofA
    #1
    I have set up a WDS network consisting of three brand new Airport Extreme's. The first one, or the main, is connected to an ethernet cord. The second is a relay station which broadcasts to the thirds base station, the remote. At the first and second base stations, I get around 800kbps download speed. However, at the third base station, the remote, I get around 50kbps or nothing at all. All three base stations are within range of eachother... For example, I can connect to the second base station with 3 bars where the third base station is located.

    I've tried different channels, tried 2 and 5.5 multicast rate, tried no encryption, WEP and WPA/WPA2 Personal. I just don't understand. It's like it just can't carry the internet connection through to the third base station? Any ideas?

    If I didn't include enough information, please just let me know :).
     
  2. mad jew Moderator emeritus

    mad jew

    Joined:
    Apr 3, 2004
    Location:
    Adelaide, Australia
    #2
    Adding an extra base station 'level' halves the bandwidth. So if you have one Extreme, and then connect another to it, you'll halve the bandwidth. Adding a third AirPort to the second one will halve it again.

    Nevertheless, the newer AirPorts have quite a large bandwidth to play with, so this shouldn't be limiting you to less than a megabyte a second. Could one of the stations be faulty? Have you tried removing one at a time to see if things improve? :)
     

Share This Page