new iMac 24" keeps dropping AirPort connection

Discussion in 'iMac' started by PCtoiMac, Sep 5, 2008.

  1. PCtoiMac macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
    #1
    hi all, this is my first post, i tried searching but theres so much there

    I just purchased a new iMac 24" its beautiful. I hooked it up and it connected to my router without any real issues but it keeps dropping the connection at random, and its really getting irritating. Do i have a defective model? should i take it back? Any help is appreciated.

    So to sum it up, brand new iMac with Leopard installed, AirPort initially connects to my home network, and everything seems fine, but the connection drops at random, then comes back, VERY UNSTABLE. im ready to return the damn thing.


    oh, both my pc's connect without any issues, also it seems like the network connection stays, just the internet goes away and in safari it says your computer isnt connected to the internet, but its connected to the network. strange
     
  2. darkshine macrumors newbie

    Joined:
    Jul 21, 2008
    Location:
    Sydney, Australia
    #2
    hmmm

    Thats strange...

    I don't know much about this, but have you gone to software updates and updated everything, I remember when I got my first imac ages ago, the airport kept dropping untill I updated it. I don't know if it works with the new ones tho.
     
  3. PCtoiMac thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
    #3
    updated everything, still nuthing, when i reboot, it tells me that none of my prefered networks are available even though it shows my network name in the list, then i try to connect to it and it says security incompatible, then i click it again and it connects, but no internet, then after some time, like 15 minutes, everything works. IRRITATING
     
  4. WhiteNoiseMaker macrumors regular

    WhiteNoiseMaker

    Joined:
    Apr 22, 2007
    #4
    Hi,

    I had this same problem when I got my iMac in March. The way I fixed it was to switch the Wi-Fi channel on my router from automatic to channel 11. Not had anymore problems since then, so give that a try.
     
  5. shadowmoses macrumors 68000

    shadowmoses

    Joined:
    Mar 6, 2005
    #5
    I'm getting similar problems with my 20" I think its down to 10.5.4 from what I'm reading on forums.....I am getting connection drops and very poor signal. Anyone who has experienced this problem please let us know what you did....I have tried everything from changing my router's wireless channel, upgrading to latest firmware and reseting to no avail.....

    Many Thanks,

    ShadoW
     
  6. Meave macrumors newbie

    Joined:
    Aug 7, 2008
    #6
    I was having the same problem on my new Mac as well, what fixed it for me was to change my WEP from key to the more secure setting, I forget what it's called and I'm at work so I'll check when I get home.
     
  7. PCtoiMac thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
    #7
    if you could, that would be appreciated, i guess from looking online, its affecting alot of poeple
     
  8. rfruth macrumors regular

    rfruth

    Joined:
    Feb 5, 2007
    Location:
    Texas
    #8
    Does the OP use a wireless keyboard & or mouse - 802.11G ?
     
  9. PCtoiMac thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
  10. nando2323 macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 15, 2007
    #10
    What type of router are you using?

    How far away is the router from the iMac?

    Have you tried using a different router to see if maybe the problem is the router?

    I had a cheapo D-Link and it had the exact same issues with my mini. Now with my AEBS I have no issues at all. The cheaper routers have issues connecting multiple computers specially at further distance's. I never had any good luck with a cheapo $30-$60 netgear, dlink, linksys futher than a couple rooms or 3 walls, they are very unreliable at those distances. Now if it's it's a higher end one $150+ then it should be just fine. My AEBS has a signal on the first floor of my 3 story building like 2 bars too.
     
  11. PCtoiMac thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
    #11
    got a Linksys WRT54G my pc's are flawless, and never drop
     
  12. PCtoiMac thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
    #12
    changed to wireless channel 11 and seems to be working well so far, lets hope this keeps up, i'll keep everyone posted, incase they care
     
  13. TheIntruder macrumors 6502a

    TheIntruder

    Joined:
    Jul 2, 2008
    #13
    I concur with nando.

    My machine has similar issues, but the problems didn't start until I updated the firmware and enabled WPA security on the crappy D-link router I connect to.

    Prior to that, there were no drops when the network was unsecured and running older firmware. Drops are almost certain to occur when another computer with a similarly crappy Hawking wireless adapter joins the network.

    To cope with it for the time being, just turn Airport off, then back on from the menu.

    However, I wouldn't doubt that 10.5.4 may play a role; 10.5.5 supposedly addresses Airport issues among its many fixes.
     
  14. PCtoiMac thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
    #14
    k, so after a few days all seems to be ok. So if anyone is having this issue, change the channel on your router, cause thats what worked for me. I was using channel 6, with many issues, changed to channel 11, with no issues whatsoever.

    Oh and this is the best computer i've ever owned, its really amazing how many things they did right on this thing, after being on pc's for so long.
     
  15. WhiteNoiseMaker macrumors regular

    WhiteNoiseMaker

    Joined:
    Apr 22, 2007
    #15
    Told you so! Not had a single problem with mine switched to channel 11 since March so you should never see that problem again. :D :apple:
     
  16. deorg macrumors 6502

    deorg

    Joined:
    May 15, 2007
    Location:
    Miami, Florida
    #16
    I have the same problem, how do I switch to channel 11?
    thx
     
  17. PCtoiMac thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2008
    #17
    just log into your router, and under wireless settings there should be an option, i think default on most routers in channel 6
     
  18. ramadaam macrumors newbie

    Joined:
    Sep 9, 2008
    #18
    My imac 24" Tiger was working beautifully connecting via airport to Linksys DSL router until i applied Airport Express Update 2008-002. It kept dropping the connection even thought the airport wireless icon shows full signal strength.

    I scoured the net and for over 2 weeks applied every possible solution from deleting widgets to changing router channels and even removing all items sourrounding the DSL router... nothing worked. I even dug up the 2008-001 airport update and reapplied that but no good

    I finally got so fed up that i re-installed the OS 10.4.7 with the "archive previous system option" and everything worked great. I then updated the OS to 10.4.11 and still everthing working consistently. I applied Airport Express Update 2008-001 and things went south.

    I reapplied the 10.4.11 update again and things are back to working consistently.

    Reinstalling the OS took a couple of hours but it really is a lot less painful than having an unreliable connection, while the Windows machines had no issues. Hope this helps.
     
  19. deorg macrumors 6502

    deorg

    Joined:
    May 15, 2007
    Location:
    Miami, Florida
    #19
    kinda the same problem,
    1st my macbook, the name of the router, apear on my mac, Ive select it and only the IP and one more field was sign in in my mac. And it had the same IP every time. (suspicius). No internet

    2nd my iphone SAME ISSUE, only ip and one adress apear on the phone, (exactly the same numbers) NO Internet.

    3rd my second iphone, same issue.

    So the suspect is my router DLINK. no fix there.
     
  20. Cameron2008 macrumors newbie

    Joined:
    Sep 23, 2008
    #20
    Just bought a new Imac 24" as well. I was having this EXACT issue with 4 PCs in the house and never having any problems with the network.

    I just switched the channel to 11 and I hope it works!

    Thanks for creating this topic, and thanks to google for helping me find it :)

    EDIT:
    Still having the issue with the connect drop.
     
  21. cjslator macrumors newbie

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Location:
    Yorkshire, UK
    #21
    My first post on here, and I'm glad that it is a good one :)

    I have also been having problems with my 24" iMac purchased in Dec 2008.

    I just changed from 11 down to 9 and all is well.

    Many thanks to the above for the top advice.
     
  22. marky-mark macrumors newbie

    Joined:
    Mar 10, 2009
    Location:
    Middle England
    #22
    I'm having the same problem with my new 24" 2.6ghz iMac...I've Been using macs for 4 days now & I'm struggling!
    I think my wifi is already set to channel 11.
     
  23. QCassidy352 macrumors G3

    QCassidy352

    Joined:
    Mar 20, 2003
    Location:
    Bay Area
    #23
    Wirelessly posted (BlackBerry8320/4.5.0.81 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/100)

    I have this problem with my imac and AEBS(n). It was so annoying I went to using ethernet, but I'll try channel 11 and report back.
     
  24. Testify macrumors member

    Joined:
    Aug 25, 2008
    #24
    We had similiar issue with Jun 08 17'' MBP that the connection of the wifi would drop then come back up.

    We've tried everything, from switching the channel to 11 and what not.

    The router we had was a WRT54G. In our house, we had iPhones, PS3, Wii all hooked up on one network

    But we finally fixed it but the solution wasn't pretty.

    We went out, bought an AEBS, bridged it with the other network...

    So now, we have a network on 5ghz N-only for the MBP and a B/G for everything else.. works wonder!
     
  25. cjslator macrumors newbie

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Location:
    Yorkshire, UK
    #25
    The channel you change to might not affect the problem, it all depends what channels other networks are using. On my network I have three windows pc's, one iMac and my iPhone. The iMac is the only one which picks up more than one available connection, leading me to think that they are much more sensitive.

    My advise would be to try a couple of channels until you find one which works.
     

Share This Page