No audio on Mac Pro (10.11.6)

lsara3699

macrumors newbie
Original poster
Jul 11, 2017
1
0
Hi all, I just bought a used Mac Pro running a fresh install of El Capitan 10.11.6 and have found that I can't get any audio to be produced. I have options for Internal Speakers, Line Out, and Digital Out in Audio Preferences. None of them work, including Line Out with headphones plugged in either the front or back jacks. I tried killing the coreaudio process, then restarting, but that hasn't helped. I see it using CPU when there should be audio playing. I don't have startup chimes either, so I can't tell if my PRAM restarts are doing anything. Any ideas? Thanks so much.
 

fastlanephil

macrumors 65816
Nov 17, 2007
1,114
182
Hi all, I just bought a used Mac Pro running a fresh install of El Capitan 10.11.6 and have found that I can't get any audio to be produced. I have options for Internal Speakers, Line Out, and Digital Out in Audio Preferences. None of them work, including Line Out with headphones plugged in either the front or back jacks. I tried killing the coreaudio process, then restarting, but that hasn't helped. I see it using CPU when there should be audio playing. I don't have startup chimes either, so I can't tell if my PRAM restarts are doing anything. Any ideas? Thanks so much.
Maybe there is something here.

http://www.macworld.co.uk/how-to/mac/theres-no-sound-coming-from-my-mac-3504175/
 
  • Like
Reactions: orph

h9826790

macrumors G5
Apr 3, 2014
12,783
5,592
Hong Kong
You don't need the chimes to confirm if PRAM reset is working.

If it works (but speaker disabled), you will see the grey screen for few seconds, and then go black again. If you keep pressing Command + Option + P + R. This grey -> black cycle will keep repeating (around every 10 seconds, depends on your hardware config, may take a bit longer).

If PRAM reset work, but still no chime from the internal speak, that's something wrong.
 
  • Like
Reactions: Squuiid

thornslack

macrumors 6502
Nov 16, 2013
409
159
It sounds like you may have done this already, but plug some headphones into the front jack and see if that changes anything.