Optimizing FPS in games for Mac

Discussion in 'MacBook' started by bluepigster, May 7, 2012.

  1. bluepigster macrumors newbie

    Joined:
    Jun 9, 2011
    #1
    This question probably applies to all games, but,

    I have the Borderlands GOTY edition.

    I'm running on a late 2009 Macbook Model,
    Processor 2.26 GHz Intel Core 2 Duo
    Memory 4 GB 1067 MHz DDR3
    Graphics NVIDIA GeForce 9400M 256 MB
    Software Mac OS X Lion 10.7.3 (11D50b)

    With those specs.

    So far I'm getting crappy fps, with considerable lag.

    It has improved after tweaking some files, but my fps is still about 12-15 during battles, and even at 10 sometimes. While not engaging in combat, its playable, running at 20ish fps, which I'm trying to get for battle scenes.

    I have a few questions:

    How can I further optimize the Mac to make it smoother? I've exited all applications before playing.

    Is there a way to allocate more memory to the game, because I have 4GB of RAM, yet it feels like Borderlands isn't tapping on that. I don't have that Automatic Graphics Switching options like Macbook Pros have, but I'm pretty sure its hidden somewhere in my Mac, because every time i take out the power it runs slower, so there must be a way to fully make use of the RAM because the Mac might be restricting it.

    Thanks.
     
  2. miles01110 macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #2
    Since OS X automatically assigns RAM based on need, you can't manually adjust it. Honestly though it sounds like you need a faster computer.
     
  3. bluepigster thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 9, 2011
    #3
    But I'm still running on about 1GB free space when I launch the game.
     
  4. miles01110 macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #4
    Great. OS X must know that it needs ~3 GB.
     
  5. bluepigster thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 9, 2011
    #5
    What I'm saying is, can I optimize the program to utilize that 1GB?
     

Share This Page