CarPlay Pioneer 4500NEX: First impressions after 2 weeks

adamhenry

macrumors 68000
Jan 1, 2015
1,528
542
On the Beach
I have had the black screen/freeze as well on my 4500. It happened on the interstate in the middle of nowhere. I tried powering the 4500 off/on and then power cycled the phone. Nothing worked until I pulled over and cycled the ignition switch. Then everything returned to normal
 

Derek87

macrumors 6502a
Original poster
Jan 29, 2009
541
115
I have had the black screen/freeze as well on my 4500. It happened on the interstate in the middle of nowhere. I tried powering the 4500 off/on and then power cycled the phone. Nothing worked until I pulled over and cycled the ignition switch. Then everything returned to normal
thankfully, this only happened that one time during my first week of ownership. i've now owned the radio for more two months and i have enchanted two other types of glitches:

- once on a road trip, 2 hours in, the map disappeared from 4500NEX and i couldn't get it to reappear. i ended up fishing my phone out of my pocket and slapping it in my old iottie mount and used it the old fashioned way. when i arrived at our destination, i looked at my phone and saw that i thought it was still connected to the Pioneer Wifi network...so something went wrong with the head unit and CarPlay. after we resumed our trip, it was fine the rest of the way.

- twice this weekend at the exact same location, i lost CarPlay maps. for the first time ever, i was patient (since i knew where i was going) and went into the main audio menu and played around with the carplay/phone connection button. in both cases, with a combination of toggling between the inactive phone symbol and perhaps getting far enough away from whatever may have caused the disconnection*, i was able to reconnect my phone and Maps resumed.

* i am suspecting that somehow my phone connected itself with some other wifi network, but i am not sure since my phone was in my pocket and i was driving. i really wish there was a way to look carefully at preferred networks and order the priority of networks to join. i don't think i have any auto join networks beyond work and home (i have long killed Xfinity which was a problem even before the CarPlay days), but i wonder if somehow i'm connect to an ATT wifi or something else (since i'm on AT&T)...
 

adamhenry

macrumors 68000
Jan 1, 2015
1,528
542
On the Beach
With a little googling, I found one user who described the freezing problem and said that it happened when the phone was switching from LTE to 3G. My phone was indicating 1X instead of LTE when I had the freeze. I'm not sure of relevance but thought I'd pass it along.
 

Derek87

macrumors 6502a
Original poster
Jan 29, 2009
541
115
With a little googling, I found one user who described the freezing problem and said that it happened when the phone was switching from LTE to 3G. My phone was indicating 1X instead of LTE when I had the freeze. I'm not sure of relevance but thought I'd pass it along.
thanks for sharing this info. it's possible, but no way for my to confirm in general since my phone is usually in my pocket and i'm not keeping and eye often enough on the cellular signal strength on the screen to know when it actually freezes or crashes.

i do know that in my garage, cell signal is somewhat weak so i sometimes cannot use "hey siri" to start directions until i've backed out of the garage.
 

DanteWTF

macrumors newbie
Jan 28, 2020
1
0
With the issue of your networks switching, was that with playing music? So one issue I have had was that coming back to the car, using Spotify or something, it "plays" the song, but not the audio. You can see the time tick by but not actually hear it. Then 4 seconds go by and it stops the count. The only fix I have found for this was restarting my phone and reconnecting, losing place in my spotify. Any other work around? I also have the issue of it just not pairing with the device. I thought it was searching carplay through bluetooth but it pretended like my phone didn't even exist. Had to do another restart. Any and all answers are welcome. I will try whatever solutions because I bought this to be less annoyed haha.
 

Derek87

macrumors 6502a
Original poster
Jan 29, 2009
541
115
With the issue of your networks switching, was that with playing music? So one issue I have had was that coming back to the car, using Spotify or something, it "plays" the song, but not the audio. You can see the time tick by but not actually hear it. Then 4 seconds go by and it stops the count. The only fix I have found for this was restarting my phone and reconnecting, losing place in my spotify. Any other work around? I also have the issue of it just not pairing with the device. I thought it was searching carplay through bluetooth but it pretended like my phone didn't even exist. Had to do another restart. Any and all answers are welcome. I will try whatever solutions because I bought this to be less annoyed haha.
i was not playing music...i was just coming into my car without any active apps. yet, i have to say that since the occurrence, i have not run into the problem after forcing the 4500NEX wifi connection at our house. i haven't returned to another house with wifi available outside (eg, in laws) to see if problem reappears.