Possible Fix for 3G Speed on 4S (AT&T)

Discussion in 'iPhone' started by siufai, Oct 26, 2011.

  1. siufai macrumors member

    Joined:
    Aug 31, 2008
    #1
    Hey All, I think I found a possible fix for those who upgraded from 3G, 3GS, or 4 to the 4S and also restored from a backup. I found that after I did a "Reset Network Settings" my 3G speeds doubled (on AT&T). See the attached screenshot of before/after the "Reset Network Settings".

    Before:
    [​IMG]

    After:
    [​IMG]

    This worked for three 4S phones I tested on, two were upgraded from 4, and one from a 3GS. They were all three restored from backups. I am not sure if it works for Verizon or Sprint, but I know it works for AT&T.

    Hope this helps!
     
  2. los318 macrumors 6502

    los318

    Joined:
    Jun 29, 2010
    Location:
    Austin, Tx
    #2
    Do I have to re-sync after this? Or can I just turn the phone back on and it'll reregister again.
     
  3. asouclks macrumors member

    Joined:
    Jul 8, 2010
    #3
    Just to be sure. You're not on Wifi doing this test right? I see the Wifi symbol on your screenshot.
     
  4. boshii macrumors 68040

    boshii

    Joined:
    Jul 6, 2008
    Location:
    Atlanta, GA
    #4
    [​IMG]
     
  5. siufai thread starter macrumors member

    Joined:
    Aug 31, 2008
    #5
    I was on Wifi when I took the screenshots. But if you look in the Speedtest app, it shows I am on the "Cellular" network.

    ----------

    No need to resync. But you will have to re-enter your Wifi passwords since it will also reset your wifi connections.
     
  6. netslacker, Oct 26, 2011
    Last edited: Oct 26, 2011

    netslacker macrumors 6502

    Joined:
    Jan 21, 2008
    #6
    Has anyone else confirmed this? I get horrid 3G speeds despite being in a "4G" area (HSDPA+). In fact the 4S is no faster on 3G than my 3GS. Also, my understanding of "Reset Network Settings" is that it will kill all of my wifi passwords and bluetooth pairings as well. I'm not sure I want to go through the hassle of setting that all back up again if this doesn't do anything for me....


    Edit: Nevermind. Despite not wanting to lose my wifi passwords I tried this anyways and it did nothing for me. I was hoping for an improvement but it's exactly the same as before.
     
  7. los318 macrumors 6502

    los318

    Joined:
    Jun 29, 2010
    Location:
    Austin, Tx
    #7
    After doing this i was able to pull down 4.5 mgs Will have to do further testing tomorrow.
     
  8. PaulWong macrumors newbie

    Joined:
    Oct 26, 2011
  9. antman2295, Oct 26, 2011
    Last edited: Oct 26, 2011

    antman2295 macrumors 6502

    Joined:
    Nov 30, 2010
    #9
    Ok, i also have been getting horrible speeds, so imma try this.
    -----------------------------------------------------------
    Uhhh this didn't work... I actually got worse speeds...
     
  10. phillyphill macrumors 6502

    phillyphill

    Joined:
    Apr 23, 2010
    Location:
    lorton
    #10
    doesn't work for me on vzw :( i tried the other day.
     
  11. iphonenub macrumors regular

    Joined:
    Aug 8, 2009
    #11
    Same here
     
  12. AlohaMaui macrumors member

    Joined:
    Oct 21, 2011
    #12
    Tried this and mine actually became much slower!

    Went from 3.5 mbps to less than 2 mbps...
    lol

    Ya guys, dont try it.
     
  13. kjs862 macrumors 65816

    kjs862

    Joined:
    Jan 21, 2004
    #13
    i only thought Sprint was having problems, now ATT :confused:
     
  14. AlohaMaui macrumors member

    Joined:
    Oct 21, 2011
    #14
    ATT is ok for me, just dont restore network settings or it messes up your iphone 4s.

    Now im not even getting 1mbps after resetting network.
     
  15. Golfer00ksu macrumors regular

    Joined:
    Oct 13, 2008
    #15
    Same here. Went from 1.2 Down to .3Mbps down after reset.
     
  16. MBHockey macrumors 68040

    MBHockey

    Joined:
    Oct 4, 2003
    Location:
    New York
    #16
    you guys are likely just seeing normal cellular data speed fluctuating that is completely independent of restoring as new.
     
  17. MayBee macrumors 6502

    Joined:
    Oct 21, 2011
    #17
    I get about 5 MB when I run the test at night..but during the day....it gets worse...at times..sometime 1 or 2 MB..and sometime 5MB...so it varies.

    with ATT

    watch..if run the test at night..you get better result.
     
  18. AlohaMaui macrumors member

    Joined:
    Oct 21, 2011
    #18
    Nope.

    Did a speedtest and got 3mbps.
    Restored network
    Did the same test at the same spot and got 1mbps.
    Tried other locations around the home and got 1mbps or less when before i got at least 3mbps.

    Dont restore network guys.

     
  19. antman2295 macrumors 6502

    Joined:
    Nov 30, 2010
    #19
    I get about 1mbps EVERYWHERE! I got just under 5mbps at one place, but thats it, everywhere else is 1mbps T_T
     
  20. roccobladr, Oct 26, 2011
    Last edited: Oct 26, 2011

    roccobladr macrumors 6502

    Joined:
    Jul 25, 2011
  21. siufai thread starter macrumors member

    Joined:
    Aug 31, 2008
    #21
    On the SpeedTest app, what Server are you connecting to? Did you test a different server to see if there is a speed difference?

    ----------

    Settings -> General -> Reset -> Reset Network Settings
     
  22. roccobladr macrumors 6502

    Joined:
    Jul 25, 2011
    #22
    Before:
    Download 2.28Mpbs Upload 0.24Mbps Ping 67ms

    After:
    Download 0.61Mbps Upload 0.09 Mbps Ping 192

    lolwutermelon.jpg
     
  23. Macaddict16 macrumors 6502

    Joined:
    Oct 7, 2002
    #23
    Ok, so I tested my connection on 3G.

    3.87 Down 1.15 Up 162 Ping

    Decided to do network reset...

    1.07 Down 0.11 Up 558 Ping!!!

    Periodically checked it again and was down to 0.05 Down and Up!

    1 min later tried it again in the same place and it was back to 3.19 Down 1.32 Up

    Really weird. I don't know what's going on.


    Macaddict16
     

Share This Page