Power Mac G4 AGP install frozen

Discussion in 'PowerPC Macs' started by Ih8reno, Aug 8, 2014.

  1. Ih8reno macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #1
    Hi everybody

    Sorry for making so many different posts today but I've come into a few macs that I'm trying to get up and running.

    One of them is a Power Mac G4 AGP, problem is when I turn it on and try to install tiger it flashes the folder/question mark and then after reading my tiger cd it freezes on the folder icon. Does anyone have any idea why and what I can do?

    Thanks!

    [​IMG]
     
  2. jrsx macrumors 65816

    jrsx

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Location:
    Tacoma, Washington
    #2
    Have you tried simply holding down C or option with the CD in the drive, before the folder icon comes up?
     
  3. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #3
    Yeah, doesn't do anything for some reason. Just took out some ram and left what I know works and now the display won't work, the bong still goes off though
     
  4. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #4
    Have you tried holding Option at boot to avoid it ever going to the Finder/? searching for boot device screen? As for the video problem, try a PMU reset and reseat the video card.
     
  5. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #5
    Turns out I had fitted it with pc133 ram and it will only boot with pc100. Switched it and so far so good. Thanks for the help
     
  6. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #6
    It now is past the Finder/? screen?
     
  7. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #7
    It's installing the os. The machine also sometimes wouldn't power the mouse/keyboard and the display wouldn't turn on every time. Pressed the reset buttons on the motherboard to finally get them working again. It's battling me every step of the way!
     
  8. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #8
    Sure sounds like this G4 needs an attitude adjustment. A quick poke of that reset button should fix it from throwing a tantrum.
     
  9. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #9
    Got it free and the previous owner stripped it bare, even took the 16mb screen card...but can't look a gift horse in the mouth. Traded some old apple monitors I was given also today for a Quicksilver 800mhz and will set that up later.
     
  10. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #10
    Is it a single 800 MHz or dual? What monitors did you trade?
     
  11. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #11
    Single 800, traded an old blue lcd Cinema Display I had with no power supply, some 90s beige box crts and a CRT Cinema Display. They took way too much room and got them all free except the lcd one

    ----------

    Wonderful there were errors installing tiger, have to restart...
     
  12. eyoungren macrumors P6

    eyoungren

    Joined:
    Aug 31, 2011
    Location:
    Phoenix • 85037
    #12
    Q.U.I.C.K.S.I.L.V.E.R.………drool……………drool……
     
  13. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #13
    Is the hard drive and optical drive known to be good?

    Wow... You really do have a special place for them if you drool over them.
     
  14. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #14
    Optical drive was with it when I picked it up so that I can't be sure. The hdd is mine and I have used it within the past month so I know it's ok.
     
  15. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #15
    The optical drive may have a weak laser causing errors when trying to load off of your OS X Tiger disk.
     
  16. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #16
    Guess I can try changing it for another DVD player, have 3 extras I got just in case.
     
  17. eyoungren macrumors P6

    eyoungren

    Joined:
    Aug 31, 2011
    Location:
    Phoenix • 85037
    #17
    Nah, just on myself. Wouldn't do to mess up a thing of beauty. :D
     
  18. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #18
    Your words of encouragement make me want to pull my QuickSilver out of the closet. It was my first Mac ever back in 2011.
     
  19. eyoungren macrumors P6

    eyoungren

    Joined:
    Aug 31, 2011
    Location:
    Phoenix • 85037
    #19
    LOL! They are awesome Macs. I know the MDDs, DAs, AGPs and PCIs can hold more RAM and that the thermal design on the QS is bad, but the design is just cool.

    It's kind of like owning a Pontiac Fiero (look it up on Wikipedia). Super nice and awesome looking cars, but they had some limitations that most people didn't realize until they damaged the car or blew the engine. But if you know the car, the thing will hum and she looks beautiful!

    Same with the QS.
     
  20. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #20
    No need to look up the Fiero. I really do enjoy looking at those cars and they are a bit like QuickSilvers indeed.
     
  21. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #21
    Just changed the cd drive to a dvd drive I picked up for cheap a little while ago. Install worked! This mac has fought me the whole way but is finally working properly.
     
  22. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #22

    Glad to hear it!
     
  23. Ih8reno thread starter macrumors 65816

    Ih8reno

    Joined:
    Aug 10, 2012
    #23
    Thanks for all your help. Also discovered I mixed up the model, it's actually the pci graphics model not agp
     

Share This Page