PowerBook G4 1,67 Hires no video output on LCD

Discussion in 'PowerPC Macs' started by Nameci, Mar 30, 2011.

  1. Nameci macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #1
    I have a powerbook g4 1,67 hires that the screen has been damaged. I bought a replacement panel from ebay. It was declared as a pull from a working system.

    After installation, I only get the backlight on but there is no video coming out from LCD panel. Do I need to reset the PRAM in this case?

    I am using an external monitor and it boots into the desktop fine.
     
  2. MacForScience macrumors 6502

    MacForScience

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Location:
    USA
    #2
    Did you consider the fact that you bought it from Ebay, from a total stranger, who may not have been totally honest or was sloppy on the care of the screen etc.?

    Your PRAM isn't your issue. Did you carefully check the wiring harness on the screen etc. You could also try running hardware test to see if it tells you anything. My guess bad hardware.

    Cheers
     
  3. Nameci thread starter macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #3
    I am still in contact with the seller. I tried everything I can, reopened it and reseat the connectors, still blank black screen with the backlight on.
     
  4. 666sheep, Apr 1, 2011
    Last edited: Apr 1, 2011

    666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #4
    Original screen was mechanically damaged or had the same issue as replacement one? Product numbers are matching between them (i.e. are you sure you did buy the right one)?

    You can try to check if it's properly recognized by your PB.

    copy followed text to Terminal (in one line):

    Code:
    ioreg -lw0 | grep IODisplayEDID | sed "/[^<]*</s///" | xxd -p -r | strings -6
    It should spit-out LDC model, like this:

    Code:
    LP171W01-A4K2
    Color LCD
    NVRAM reset via OF also shouldn't hurt :)
     
  5. Nameci thread starter macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #5
    Original screen cracked during shipping. Replacement screen issue is different. Replacement screen is just black with backlight on.

    I have contacted the seller and he is sending me a replacement one. He told me that they have tested it to be working but I doubt.

    Yes I am sure I did buy the right one.
     
  6. Nameci thread starter macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #6
    It spits;
    LTN152W6
    Color LCD

    How can I go to open firmware main LCD is not working. What will I do to make external as main monitor?
     
  7. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #7
    Sorry for late answer. Just press cmd-opt-n-v (like PRAM reset) at boot.

    If all tricks will fail and all connections, ribbons cables etc are OK - nothing more to do IMHO. Wait for another screen if seller wants to send you one.
     
  8. Nameci thread starter macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #8
    I am on the field right now, so I cannot install the replacement screen. I wil see it in a couple of days.
     
  9. Nameci thread starter macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #9
    So the replacement arrived. Installed it and it is with the same result. No video on the LCD panel, the backlight is on. And video is out on the external DVI.

    I guess it could be the logic board? In the system profiler it identifies the LCD with the correct resolution. If there is something wrong with the LCD, or with the LVDS for that matter I don't think that the gfx card would identify the LCD panel. The thing is that, there is no output coming from the gfx to the LCD panel. Would that be a connector issue?

    I don't think that the LOBO has some issues since when the cracked screen is connected it would output the video to the screen.
     
  10. Nameci thread starter macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #10
    I just wanted to bump this thread and ask for opinions before I would spend to buy a replacement logic board. Is it the way to go?
     
  11. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #11
    I'd triple check all cables and connectors before that.
     
  12. Nameci, Apr 11, 2011
    Last edited: Apr 11, 2011

    Nameci thread starter macrumors 68000

    Nameci

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Location:
    The Philippines...
    #12
    Yahoo! Fixed it, finally.

    This is what i did;

    1. I have disconnected the LVDS cable to check condition of the screen without the video signal. It showed a white screen with no dead pixel and backlight on. The video output is all sent to the external monitor via DVI. That is when I concluded that there is no problem with the screen, there is just no video signal sent to the LCD screen.

    2. I then inspected the header on the Logic Board and I deem it to be okay and everything is normal.

    3. Next thing is I have scratched the ends and pins of the LVDS connector that mates with the headers on the Logic Board, maybe just maybe, I suspect that there are contaminants that prevented contact on the mating parts.

    4. Removed the outer RAM and let the inner remain on the Logic Board.

    5. Booted in, and lo and behold, boot screen with apple logo appeared.

    6. Shut the PB down and reinstalled RAM, reboot and all is working as it is.

    As a matter of fact this is posted using my PB G4 Hires 1.67GHz with 2GB RAM.

    Thanks 666Sheep for the advises, PPC ain't dead yet.

    [​IMG]
     
  13. WF19 macrumors newbie

    Joined:
    Mar 6, 2012
    #13
    Hello. Could you help me please? I have the same problem with my powerbook, but I really don't understant what did you mean when said "4. Removed the outer RAM and let the inner remain on the Logic Board." Maybe just because english is not my native language) I dont understand *what is the outer RAM and the inner RAM) I've two RAM modules and what I should do with them? Thanx for any help)
     

Share This Page