PowerMac G5 - RAM

Discussion in 'PowerPC Macs' started by paulcross22, May 4, 2016.

  1. paulcross22 macrumors newbie

    paulcross22

    Joined:
    Apr 18, 2016
    Location:
    Plymouth, UK.
    #1
    hi guys,

    Think I may have solved this one now just by thinking of it- but always good to air it out and see what other views are in case I've missed something.

    The Mac is failing POST after I've put in two 1gb ram sticks. I put the old ram back in, and it works. Here's the odd part - there are three 256mb sticks and only two work. But it also failed POST without the dodgy one installed?

    As to the new RAM it might not be the right type correct?

    Gonna check now if I meant to order PC3200 and ordered something else, that fits

    Any other input to this issue will be great!

    -Paul
     
  2. jbarley macrumors 68030

    jbarley

    Joined:
    Jul 1, 2006
    Location:
    Vancouver Island
    #2
    You mention there are 3 memory sticks, which has me slightly confused as the memory in a G5 has to be installed in pairs as shown in this video.
     
  3. bunnspecial macrumors 603

    bunnspecial

    Joined:
    May 3, 2014
    Location:
    Kentucky
    #3
    An unpaired stick will not register-they must be paired.

    Additionally, be sure you are pairing the sticks correctly. If you look at the logic board, you should see an "upper" and "lower" RAM bank. The two innermost slots are paired, and build out from these with your matched pairs.
     
  4. paulcross22 thread starter macrumors newbie

    paulcross22

    Joined:
    Apr 18, 2016
    Location:
    Plymouth, UK.
    #4
    Thanks guys!

    I feel little dumb now - haha.

    Atleast I know now for the future!! Thank you!!
     

Share This Page