Problem Install HighSierra from USB onto Mac Pro 6,1

Discussion in 'Mac Pro' started by dickybow, Feb 16, 2018.

  1. dickybow macrumors member

    Joined:
    Aug 12, 2017
    #1
    Hello

    I have made a USB stick with OSX 10.13 which works fine installing High Sierra onto my MacMini and MBP but refuses to install on my Mac Pro 6,1 - even after re-creating the USB several times.

    Can anyone please suggest how I can install High Sierra onto my MacPro with a formatted Samsung 961 NVME.

    Only High Sierra has the drivers to work non-Apple NVME SSD's therefore I can not load Sierra / El Capitan etc and upgrade from there.

    Please advise

    Thanks :)
     
  2. ActionableMango, Feb 16, 2018
    Last edited: Feb 16, 2018

    ActionableMango macrumors G3

    ActionableMango

    Joined:
    Sep 21, 2010
    #2
    It is hard to troubleshoot with so little information. Can you explain what "refusing to install" means? For example, the thumb drive won't boot? Or it does boot but doesn't see the NVME drive? Or it does see the drive, but the installer fails? Etc.

    What adapter are you using? Some of the common adapters are pretty bad.

    Does the NVME drive work otherwise? Like, you've been able to see it and format it? Or it works on another computer?
     
  3. h9826790 macrumors G5

    h9826790

    Joined:
    Apr 3, 2014
    Location:
    Hong Kong
    #3
    If you never install HS onto your 6,1, may be firmware is the issue.

    In that case, you better put the original SSD back in and run the installer from there. So that the firmware upgrade can be done safely.

    Once you finish the firmware upgrade. You may try again to clone the HS to the new SSD, or make a clean installation.
     
  4. dickybow, Feb 18, 2018
    Last edited: Feb 18, 2018

    dickybow thread starter macrumors member

    Joined:
    Aug 12, 2017
    #4
    Hello

    Thanks for your reply

    Doing so I encounter another issue, all of the OSX 10.13 USB Installers I create require OSInstall.mpkg to be manually copied over and I do not have a USB to NVME adapter to do so.

    I have installed an original Apple 256GB SSD which has OSX 10.13.2 copied to it and it runs, but only offers an update to 10.13.3 (1.5GB) - will this contain the firmware upgrade ?

    How else can I obtain the necessary firmware upgrade ?

    Thankyou
    --- Post Merged, Feb 18, 2018 ---
    The thumb drive boots and gets to the Installation of High Sierra, but the progress bar rapidly progresses and then the system just reboots without having installed anything.

    Using the latest Sintech adapter, and my NVME (1TB Samsung 961) is clearly visible is Disk Utility and correctly formatted.

    Thankyou

    PS. I have also resett the PRAM and SMC
    --- Post Merged, Feb 18, 2018 ---


    [​IMG]
     
  5. h9826790 macrumors G5

    h9826790

    Joined:
    Apr 3, 2014
    Location:
    Hong Kong
    #5
    B11 looks like a very old boot ROM to me.

    You may try to download the full HS installer from Appstore and run it.
     
  6. dickybow thread starter macrumors member

    Joined:
    Aug 12, 2017
    #6
    Hello

    Bit of an update here, OSX 10.13.3 now installed but will not restart (flashing folder icon) and I really need the ability to restart for my work.

    I have tried this with 1 x Samsung 960 EVO, 2 x Samsung PM961 but all encounter the same problem.

    Sintech adapter Latest (no tape) + Latest Firmware installed

    Would anyone be so kind to advise ?

    Is this an issue with the drive mounting ? I had some trouble getting the drives to appear in disk utility at installation, which required a PRAM reset.

    Many Thanks

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  7. adonis3k macrumors 6502

    Joined:
    Apr 15, 2012
    #7
    Install from Internet recovery?

    The PM961 in my Mac took a few reboots to show up in the recovery then I restored from time machine. Boot up takes a few minutes with Samsung SSD.

    #240
     

Share This Page

6 February 16, 2018