Problem with ATI RADEON HD 4870 and 24" Apple Cinema Display

Discussion in 'Mac Pro' started by garyaka, Nov 16, 2009.

  1. garyaka macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    #1
    Bought a new 24" cinema display and an ATI RADEON HD 4870 to install into my early 2007 MacPro1,1.

    Have installed the card with success but my new 24" cinema display won't display anything.

    Hooked up an old 23" Cinema Display to the DVI input on the ATI RADEON HD 4870 card and works fine. Need help??? Some of my details below:

    Model Name: Mac Pro
    Model Identifier: MacPro1,1
    Processor Name: Dual-Core Intel Xeon
    Processor Speed: 2.66 GHz
    Number Of Processors: 2
    Total Number Of Cores: 4
    L2 Cache (per processor): 4 MB
    Memory: 6 GB
    Bus Speed: 1.33 GHz
    Boot ROM Version: MP11.005C.B08
    SMC Version (system): 1.7f10
    Serial Number (system): CK*
    Hardware UUID: 00000000-0000-1000-8000-0017F205A6D2

    ATI Radeon HD 4870:

    Name: ATY,Motmot
    Type: display
    Driver Installed: Yes
    Bus: PCI
    Slot: Slot-1
    Vendor ID: 0x1002
    Device ID: 0x9440
    Subsystem Vendor ID: 0x106b
    Subsystem ID: 0x00b2
    Revision ID: 0x0000
    Link Width: x16
    Link Speed: 2.5 GT/s
     
  2. garyaka thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
  3. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
  4. ildondeigiocchi macrumors 6502a

    ildondeigiocchi

    Joined:
    Dec 30, 2007
    Location:
    Montreal
    #4
    Really dumb question but here it goes: Is your 24" ACD connected to a power source? :p If it is, then try plugging both the 24" and the 23" at the same time. If you get picture on the 23" but not on the 24", go to system preferences, then displays and hit detect displays. This should recognize the monitor. If it doesn't try rebooting. If all this doesn't work you are either looking at a defective monitor or burnt MiniDisplay Port on the 4870. :eek: Hope your problem will get solved.
     
  5. vance09 macrumors regular

    Joined:
    Aug 8, 2009
    #5
    monitors

    I have run a samsung 240t 24 in and now i am running a samsung 2745t plus and its great
    Mac pro is new from aug 2009
     
  6. garyaka thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    #6
    Hi Cindori, yes its an 24" LED ACD connected via the mini display port.
    Both monitors are plugged in and connected, when I hit detect displays nothing happens. :(
     
  7. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #7
    do as ildion mentioned, connect two displays and check system info on the good one

    if you can't see your LED at all in there, your MD port might be broken


    also try the screen in windows.
     
  8. garyaka thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    #8
    Thanks Cindori, Tried that, only displaying 23" ACD.

    I'm getting a loan of a MacBook Pro to connect to the display to see if thats working.

    At least that should eliminate one of the possibilities.

    Will report back.
     
  9. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #9
    anyway you should try it in windows on the mac pro, cause if it works there, the problem is ATI drivers in osx. if it doesnt, it's problems with the 4870 port or the screen itself.
     
  10. garyaka thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    #10
    Just tested the screen on a MacBook, works perfect.

    So must be something up with the Mini Display Port on the Graphics card, however the DVI input works so how come Mini Display Port doesn't?

    Cindori, do you reckon it could be down to the Drivers?
     
  11. Macinposh macrumors 6502a

    Joined:
    Jun 7, 2006
    Location:
    Kreplakistan
    #11


    I had a "weird" issue when I first put a second display in the MDP.
    Black screen when I put a 20" acd via the MDP-DVI adapter.

    I then realized that the cable didnt go all the way in to the cards MDP port.
    After some blowing in the slot (maybe some package materiel?) the connector slid to the hilt,an vóila!


    Obviusly you could have a different issue,but make sure your connector is properly seated with no metal visible.
     
  12. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #12

    last thing to check:

    works on MacPro in windows?

    if yes... driver issue in osx
    if no... card issue


    if driver issue, do a clean SL install up to 10.6.2
    if card issue, return.
     
  13. DualShock macrumors 6502

    Joined:
    Jun 29, 2008
    #13
    Is the 4870 supposed to work with a MacPro1,1?
     
  14. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #14
    is the 4870 supposed to cost 450$?

    no. it's just apple making more money.
    like fooling people to buy new macs.

    4870 works out of the box on the mac pro 1.1
     
  15. garyaka thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    #15
    Thanks for all the help guys, will try all your suggestions this evening and revert back.

    Wish me luck :)
     
  16. alphaod macrumors Core

    alphaod

    Joined:
    Feb 9, 2008
    Location:
    NYC
    #16
    Since you have a 23" to test, you can also buy the miniDP to DVI adapter from the Apple Store. After testing it, just return the adapter. Of course that's assuming there is an Apple Store.
     
  17. garyaka thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    #17
    Macinposh your a superstar, that worked, you do meet a lot of resistance put I gave it a good push and hey presto. I feel like such a dimwit, a well you live and learn. :)

    Thanks again for everyones help :apple:
     
  18. ildondeigiocchi macrumors 6502a

    ildondeigiocchi

    Joined:
    Dec 30, 2007
    Location:
    Montreal

Share This Page