Problem With Civilization 4

Discussion in 'Mac and PC Games' started by robrose20, Jun 24, 2007.

  1. robrose20 macrumors 6502

    robrose20

    Joined:
    Jun 5, 2007
    #1
    Hi, I just got a MPB SR, 2.4 Ghz, 2 GB, 160 GB HD. I am playing CIV4 on it and it crashes all the time. I installed the latest patch and it seems like it crashes every 10 minutes or so. This is the only program that does this.

    Any ideas?
     
  2. crazzyeddie macrumors 68030

    crazzyeddie

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Location:
    Florida, USA
    #2
    Did you try searching? Aspyr hasn't updated the game for compatibility for the new Nvidia graphics in the Macbook Pro.

    You're going to have to wait for them to send out a patch.
     
  3. robrose20 thread starter macrumors 6502

    robrose20

    Joined:
    Jun 5, 2007
  4. robrose20 thread starter macrumors 6502

    robrose20

    Joined:
    Jun 5, 2007
    #4
    If I set the graphics level to low it works, but if I set it to medium or high it crashes left and right. geez.
     
  5. uraniumwilly macrumors 6502

    Joined:
    Apr 7, 2007
    #5
    I bought my own copy of CIV4 yesterday, for my MPB 2.4 that had arrived the day before.

    Crashes in about 5 minutes, every time. I expect Apple will allow me to return it.
     
  6. geoffy macrumors regular

    Joined:
    Jun 22, 2007
    #6
    Does anyone know if this works well on a Macbook (non-pro)? I'm really into the older versions of civ.
     
  7. uraniumwilly macrumors 6502

    Joined:
    Apr 7, 2007
    #7
    FYI, after initially refusing to allow me to return Civ IV, the Apple store in Emeryville, Ca., taking about 30 minutes of discussion with employees and the manager, finally took it back for full refund.

    Glad of that, I was beginning to fume.
     
  8. Bakerman macrumors member

    Joined:
    Jan 31, 2005
    Location:
    Sweden
    #8
    Hi!
    Today my new 2.8 GHz 24" iMac showed up, and one of the first things I did was install Civilization IV on it. It runs great, but there is a weird graphics bug which makes the trees (yes, the trees!) tip over and sort of fly to the edge of the screen, turning into blurred green lines. Can anyone with a Ati 2600 HD check out this game to see if they too experience this problem?

    And yes, I've tried various resolutions, graphics detail levels, texture levels and running the game in windowed mode; the result seems to be the same every time.
     
  9. QCassidy352 macrumors G3

    QCassidy352

    Joined:
    Mar 20, 2003
    Location:
    Bay Area
    #9
    with low everything, yes. but it gets painfully slow by end-game.
     
  10. sndcj1 macrumors member

    Joined:
    May 22, 2007
    Location:
    Chicago
    #10
    resolution...

    I just got a 24" iMac, and was wondering, does civ 4 run at native resolution on the screen? I tried the demo, but that just goes to 1024x768 automatically. Thanks
     
  11. dmw007 macrumors G4

    dmw007

    Joined:
    May 26, 2005
    Location:
    Working for MI-6
    #11
    Civ IV and CIV IV Warlords plays alright on my 2.2GHz MacBook Pro- in terms of no crashing. But game play does seem to be rather sluggish (more so than on my old 2GHz MacBook Pro). :eek:

    Yes, you can change the resolution when you purchase the full version of the game. :)
     
  12. Eraserhead macrumors G4

    Eraserhead

    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    UK
    #12
    Its playable on my Macbook Core Duo, I think its a specific issue with the latest Macbook Pro.
     
  13. grossimassi macrumors newbie

    grossimassi

    Joined:
    Jun 26, 2007
    #13
    Same here... brand new MBP 15" and it crashes once launched.
    Only menu works, when u try to start tutorial or single player game it crashes and the only thing u can do its to press the magic button to restart the system.
    Pretty lame....
     
  14. lag1090 macrumors 6502

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Location:
    NJ
    #14
    I am almost certain that Apple's shoddy drivers for the 8600m are responsible for the poor performance and instability with games on the new MBPs. As soon as I received my new MBP, I noticed that several games (Civ IV, CoD2, etc.) were much slower and had instability problems. The patch Apple released for the MBP a few weeks ago somewhat helped, but playing these games still ultimately sucks on the new MBPs.

    It's truly odd how Apple had no problems writing the drivers for the ATI x1600 that was in my original Rev A MBP.
     
  15. revenuee macrumors 68020

    revenuee

    Joined:
    Sep 13, 2003
    Location:
    A place where i am supreme emporer
    #15
    I'm playing it at everything High except anti-alising

    works awesome

    i'm on a new 24 incher with 2.8ghz and 2 gig ram
     
  16. lag1090 macrumors 6502

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Location:
    NJ
    #16
    You're also using an iMac, which has an ATI graphics card. The problems seem to only affect MBPs using the new NVIDIA graphics cards.
     
  17. revenuee macrumors 68020

    revenuee

    Joined:
    Sep 13, 2003
    Location:
    A place where i am supreme emporer
    #17
    oh

    thanks for that :)
     
  18. grossimassi macrumors newbie

    grossimassi

    Joined:
    Jun 26, 2007
    #18
    Really!
    We need some nice driver for NVIDIA m8600 GT.
    Such a nice video card and such a poor driver.
    This is not Apple' style.
     
  19. srobert macrumors 68020

    srobert

    Joined:
    Jan 7, 2002
    #19
    Surely you're being sarcastic :D
     

Share This Page