Processor fan not spinning?

Discussion in 'Community Discussion' started by fireshot91, Jan 10, 2009.

  1. fireshot91 macrumors 601

    fireshot91

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Location:
    Northern VA
    #1
    My PC is a custom built rig that I got for Christmas of '07. Everything was working. A couple of months ago, I noticed my processor fan isn't working. I took nothing of it and here I am getting worried. Everything's hooked up right, the fan does spin when I spin it. It works when the computer is off for like 1hr, and then I turn the computer on, that is when it works and it continues to work until I turn it off again.


    The only reason I care is because I bought Portal, and that is taking 100% of my CPU power. (2.2Ghz Core 2 Duo E4500). It runs for like 2 minutes, and then my computer turns off because (I'm guessing here) my processor is getting to hot.


    Anything I can do or something?
     
  2. Dmac77 macrumors 68020

    Dmac77

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Location:
    Michigan
    #2
    There might be a short in the fan's wiring. I would suggest getting a new fan.

    Don
     
  3. fireshot91 thread starter macrumors 601

    fireshot91

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Location:
    Northern VA
    #3
    Forgot to add this- The fan does spin like 2 times right when you turn the computer on.
     
  4. Dmac77 macrumors 68020

    Dmac77

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Location:
    Michigan
    #4
    So the fan won't work once the OS boots. But it works the rest of the time? Am I understanding you correctly?

    Don
     
  5. fireshot91 thread starter macrumors 601

    fireshot91

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Location:
    Northern VA
    #5
    No, like right when I'm pressing the power button to turn it on, it spins like twice, and then it stops. This is all before my Hard Drives/Ram options are even listed.
     
  6. Dmac77 macrumors 68020

    Dmac77

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Location:
    Michigan
    #6
    I think a short in the wiring is the most probable cause. I would get a new processor fan. If that doesn't work, I'm stumped.

    Don
     
  7. toolbox macrumors 68020

    toolbox

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Location:
    Australia (WA)
    #7
    Some motherboards only engage the fan when the cpu gets to hot, there thermally controlled
     
  8. fireshot91 thread starter macrumors 601

    fireshot91

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Location:
    Northern VA
    #8
    But the fan doesn't even come on when the processor gets hot. The PC freezes and turns off when the processor is at 100% power. The fan never comes on.
     
  9. toolbox macrumors 68020

    toolbox

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Location:
    Australia (WA)
    #9
    Ok as DMAC77 has suggested might be worth test a new fan in the unit.
     
  10. leishan macrumors 6502

    Joined:
    Jan 29, 2005
  11. Rodimus Prime macrumors G4

    Rodimus Prime

    Joined:
    Oct 9, 2006
    #11
    Test a new fan. It is a cheap test.

    Also check the bios and make sure you do not have some quite mode running or some setting like that.
     

Share This Page