PS3 Doesn't "tick" with Optical Cable

Discussion in 'Console Games' started by brent0saurus, Oct 1, 2009.

  1. brent0saurus macrumors regular

    brent0saurus

    Joined:
    Feb 16, 2006
    #1
    Here's my issue:
    With my current set up (sound going through optical, video going through hdmi) the menu doesn't do that little tick sound when you're navigating. All other sound DOES work, though. When I start a game it works, when I hover over a demo that game's sound kicks on, DVD's have sound, and it's all in 5.1.
    When i have the sound going through HDMI or the regular composite cables the ticking sound DOES work, along with everything else.
    So why is it that i have no ticking only when i have sound going through optical? I have the key tone set to on and all the audio is routed properly.
    I even called sony and they walked me through everything and didn't understand why and suggested i return it to Sony Styles but I feel like it's not physically broken considering sound DOES go through the optical, just not the ticks. And ticks DO go through everything else.

    Is there anyone else who has this setup and this issue?

    I have a PS3 slim with this set up.
    PS3 >optical cable>receiver
    PS3>hdmi>hdmi input on tv

    I understand that to some of you this may seem like a minor issue and that i should just deal without the ticks but 1, i like the ticks, and 2, i don't want to take the risk of something being faulty and breaking down the road.

    Thanks for any input you can give me!

    p.s. something else to note. when i hover over a demo and the sound kicks on, when i navigate away from that i get ONE tick and then it stops. it's almost like the demo tells the ps3 "OH TURN ON SOUND!" and then when i navigate i get one tick and then it forgets to have sound on...
     
  2. ziggyonice macrumors 68020

    ziggyonice

    Joined:
    Mar 12, 2006
    Location:
    Rural America
    #2
    Isn't there an on/off switch for Menu Sounds, or something like that, under the settings? Perhaps it's been turned off when using optical. I have the same setup that you do and it's working fine on my end.
     
  3. brent0saurus thread starter macrumors regular

    brent0saurus

    Joined:
    Feb 16, 2006
    #3
    No, i have that option turned on. It scares me that you have the same setup and yours works and mine doesn't. I really hope it's not something broken in the PS3. But everythign is seemlingly set up correctly in the PS3 and i can't imagine there being a setting in my receiver that's selective about WHAT sound it receives. I could see if i wasn't getting any sound but the fact that there are no clicks probably means it's on the PS3 end, right?
     
  4. brent0saurus thread starter macrumors regular

    brent0saurus

    Joined:
    Feb 16, 2006
    #4
    Figured it out! The receiver just isn't recognizing that quick tick fast enough to play it. That explains why i get the tick when i'm hovering over a demo and already have sound coming through.
    So, for anyone else who runs into this issue, there you have it!
    (Thanks to the Sony board and all the people who had this same issue)
    And of course thanks to everyone on MacRumors for the input!
     
  5. diddy macrumors 6502

    Joined:
    May 13, 2003
    Location:
    Las Vegas, NV
    #5
    Just came in here to say that. :) My Sony receiver (from a HTIB a couple years ago) does the same thing. Just ended up turning them off.

    Outta easrshot, outta mind.
     
  6. Miharu macrumors 6502

    Miharu

    Joined:
    Aug 12, 2007
    Location:
    Finland
    #6
    My older Toshiba receiver had about a second long lag before sound would come out when using optical cable. My current Sony one also has such lag but it's not as long, more like half a second or so.
     

Share This Page