Question about Powebook G4 12" startup phase

Discussion in 'PowerPC Macs' started by raffaelepizz, Jun 19, 2014.

  1. raffaelepizz macrumors newbie

    Joined:
    Jun 19, 2014
    #1
    Dear all,

    my Powebook G4 12" (model: A1010) during its start-up phase remains stuck on the "initial gray screen" without displaying the apple logo. However, I can access the system through the console provided by Open Firmware.

    I would like to ask you what could be the problem and where such problem may reside (hard drives, memory, main board, etc). Moreover, I would like to ask you how I could try to solve this problem.

    Thank you in advance.
    Raffaele
     
  2. LOLZpersonok macrumors 6502a

    LOLZpersonok

    Joined:
    Aug 10, 2012
    Location:
    Calgary, Canada
    #2
    First, I would suggest trying to boot it into safe mode by holding the Shift key as soon as you turn it on before the Mac chime.

    If that doesn't work, I would try reinstalling Mac OS X. I have the same model as you, an A1010 as well. Unless you continue to have frequent issues installing Mac OS, I wouldn't go right ahead and assume it is a hardware issue.

    Fortunately for you I don't think your PowerBook has the same issue that mine does. Mine is nasty and can really only be fixed with a logic board replacement.
     
  3. Intell macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #3
    Open the Startup Disk pref pane and select your internal hard drive. That usually corrects longer boot pauses like the one you are experiencing.
     

Share This Page