Radeon HD 5970 in iMac possible?

Discussion in 'iMac' started by DaSal, Nov 26, 2009.

  1. DaSal macrumors regular

    Joined:
    Mar 19, 2008
    Location:
    The Netherlands
    #1
    I found this post on another forum which seems to suggest it's possible to replace the GPU?

    http://forums.appleinsider.com/showpost.php?p=1526374&postcount=134

    I'm kind of confused as I thought the 5970 is a desktop GPU? Also I thought it wasn't possible to replace the card anyway cause it uses a custom shape or something?

    Can anybody clarify this for me? Is it possible?

    If it is then that'd be amazing, with a 5970 the iMac would be an all-around powerhouse, no longer lacking in one department.
     
  2. jonwd7 macrumors member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #3
    Hahaha. They're talking about the iMac's "Target Display Mode". There were issues wherein the 5870/5850 DisplayPort ports were not supported by the iMac.

    The 5970 seems to work though, and that's what this post is about.
     
  3. Hellhammer Moderator

    Hellhammer

    Staff Member

    Joined:
    Dec 10, 2008
    Location:
    Finland
    #4
    There's no way that desktop ATI 5970 would fit into iMac... They use different interface (iMac uses MXM while ATI uses PCI, I guess) AFAIK. Also it's way too big and hot
     
  4. MH01 macrumors G4

    MH01

    Joined:
    Feb 11, 2008
    #5
    Impossible. The Imac does not use desktop GPUs, to be honest I think the 5970 is thicker then the Imac ;) It is one huge card, you are talking 2 GPUs on the same board. The PSU in an Imac could not run one anyway.

    If you want to unleash a 5970, build a PC.
     
  5. Outrigger macrumors 68000

    Outrigger

    Joined:
    Dec 22, 2008
    #6
    This made me LOL :D and to chime in, no, its not even in the realm of possibilities.
     
  6. gjw4u macrumors 6502

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Location:
    Switzerland
    #7
    OP, I guess you did not interpret that article correctly. It's about a PC using the 5970 card in order to be able to use the 27" iMac as a display in target mode.
     
  7. adder7712 macrumors 68000

    adder7712

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Location:
    Canada
    #8
    Even if it's possible, the HD 5870 will be very very hot and it will be power hungry.
     
  8. 300D macrumors 65816

    300D

    Joined:
    May 2, 2009
    Location:
    Tulsa
    #9
    It will be a year minimum before the iMac gets a GPU even close to that level of power.
     
  9. RichardI macrumors 6502a

    RichardI

    Joined:
    Feb 21, 2007
    Location:
    Southern Ontario, Canada
    #10
    I thought the new, current iMacs were using a desktop class GPU.
    No?

    Rich :cool:
     
  10. 300D macrumors 65816

    300D

    Joined:
    May 2, 2009
    Location:
    Tulsa
    #11
    No. They use a desktop CPU.
     
  11. 53x12 macrumors 68000

    53x12

    Joined:
    Feb 16, 2009
    #12
    :confused::confused:
     
  12. goMac macrumors 603

    Joined:
    Apr 15, 2004
    #13
    You can replace the card, but only with cards in the MXM form factor. They do not make a 5970 as an MXM version.
     
  13. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #14
    that and the fact that no mac supports this card, so it wont work because of lack of drivers.
     
  14. 300D macrumors 65816

    300D

    Joined:
    May 2, 2009
    Location:
    Tulsa
    #15
    Desktop CPU, mobile GPU. Got it? :rolleyes:
     
  15. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #16
    so MXM GPU is mobile?
     
  16. 300D macrumors 65816

    300D

    Joined:
    May 2, 2009
    Location:
    Tulsa
    #17
    No. MXM is merely a connection protocol, like PCIe or AGP.
     
  17. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #18
    ah great thanks for clarifying :)
     
  18. 53x12 macrumors 68000

    53x12

    Joined:
    Feb 16, 2009
    #19
    :D
     

Share This Page