Really slow Mac Pro Boot Problem

Discussion in 'Mac Pro' started by Yackip, Oct 21, 2014.

  1. Yackip macrumors newbie

    Joined:
    Aug 27, 2014
    #1
    I've got a new Mac Pro 5.1 2010 wich is booting MUCH slower than my old Mac Pro 3.1 2008.
    I hope someone can Help me when i post my Hardware Setup of Both machines:
    old Mac Pro 3.1: ~15 Seconds
    8 core 3.2Ghz
    16GB Ram
    2x3TB WD Green WDC WD30EZRX-00MMMB0
    2x1TB SAMSUNG HD103UJ
    1x120GB SSD INTEL SSDSA2BW120G3A
    1x240GB PCI Express SSD from OWC
    1x Ati radeon 5870
    2x Ati radeon 2600 xt

    new Mac Pro 5.1: ~60seconds
    12 Core 2.93Ghz
    96GB Ram ( 6x16GB Crucial DDR3 ECC 1333 MHz)
    2x1TB SAMSUNG HD103UJ
    1x120GB SSD INTEL SSDSA2BW120G3A
    1x240GB PCI Express SSD from OWC
    1x GTX TITAN Black
    2x Ati radeon 2600 xt

    I hope these informations will lead to a Solution for my problem :)
     
  2. Morpheo macrumors 65816

    Morpheo

    Joined:
    Feb 26, 2014
    Location:
    Paris/Montreal
    #2
    Could it be related to your 96GB of ram check during POST?

    I have a mid-2012 at work that does seem to boot a bit slower than my 1,1 at home. The mid-2012 has 40GB and my 1,1 has 16 GB. I've always assumed the ram check was the cause.
     
  3. flowrider macrumors 601

    flowrider

    Joined:
    Nov 23, 2012
    #3
    That's also my guess, The RAM Check. To the OP, I assume your RAM population is Slots 1,2,3,5,6,7. Is the time measured from button push or dong?

    Lou
     
  4. Yackip thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Aug 27, 2014
    #4
    thank's a lot for the quick responses !
    from button push on
     

Share This Page