Red LED on daughter card blinks with power on...

Discussion in 'Mac Pro' started by AppleWorking, May 17, 2009.

  1. AppleWorking macrumors regular

    Joined:
    Jan 20, 2009
    #1
    I just installed 8GB in a early 2009 2.66 Quad (I know I'll lose triple channel) but now it looks like there is a red LED on the daughter board that blinks when the power button is pressed. It also blinks for a second when the computer shuts down.

    If you have a surge protector, I know there are two red LEDs on the mother board that blink when the surge protector is switched on (right under the optical drive). I think those are normal since it's been that way from the very beginning. But I don't ever remember seeing the red LED on the daughter board light up when the power button is pressed. The LED is just left of the large heatsink, and it is not part of the LEDs associated with the RAM or Riser.

    Does anyone know what this LED signifies? Is it associated with the daughter card not being seated properly? If anyone knows I would really appreciate your help, because this thing worries me slightly. The MacPro seems to be operating fine, but it is a little annoying since I know that all of the LEDs usually signify something to the Apple techs.

    If anyone knows something, please post, I would really appreciate it. Thanks
     
  2. surflordca macrumors 6502a

    surflordca

    Joined:
    Nov 16, 2007
    Location:
    Ontario, Canada
    #3
    Good reply. Really helpful...
     
  3. Dr.Pants macrumors 65816

    Dr.Pants

    Joined:
    Jan 8, 2009
    #4
    Have the case open during startup, and if you can find where the light blink is from, look and maybe you will see an LED label. I remember crapping my pants when I got my G5, hit the power button and saw this HUGE red flash, but upon inspection it was a perfectly-normal lED labeled "POWER_ON". I then saw that it was labeled in the instruction manual.
     
  4. Cindori macrumors 68040

    Cindori

    Joined:
    Jan 17, 2008
    Location:
    Sweden
    #5
    An edit to remove my answer since it, after a second look on the topic, was not relevant.

    Anyways it bumped his thread, so I guess it was useful.
     
  5. iHateMacs macrumors 6502a

    iHateMacs

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Location:
    Coventry, UK
    #6
    I see the same red flash through the grille on the front of my MP on powering up. Just have the standard 6gb in mine.
     
  6. AppleWorking thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jan 20, 2009
    #7
    So I assume you see the two red LEDs blink when the power cord is plugged in (surge protector switched on) right under the optical bay. (I think this one is normal.)

    But do you also see a red flash on the lower-right-side of the cheese grater (looking from the front) as soon as you hit the power button?

    Thanks for your help.

    Who else sees this? (I figure if enough of us see this it means nothing?)




    (BTW, the LED is not labeled, checked...)
     
  7. AppleWorking thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jan 20, 2009
    #8
    Does anyone else see this same red light blink on a 09 Quad with the case open? It's not the Ram or Riser LEDs, but just left of the heatsink if looking at it with the door off.

    Thanks :)
     
  8. Whiteyez macrumors regular

    Joined:
    Mar 17, 2009
    #9
    I have the same led, i suppose this is normal.
     
  9. AppleWorking thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jan 20, 2009
    #10
    Hey, thanks. :) So yours blinks when the power button is pressed? Then it immediately goes out, right?

    And just to be sure I'm not talking about the 4 LEDs right next to the Ram or Risers. And I am also not talking about the 2 LED's (under the lower optical drive) that blink red as soon as a surge protector is turned on. The one I want to know about is just left of the heatsink when looking at the MacPro from the side with the door off, it blinks red as soon as you press the power button.

    What is odd is that I never saw this red flash from this location before until I installed my extra Ram. :confused:
     
  10. Whiteyez macrumors regular

    Joined:
    Mar 17, 2009
    #11
    Thats correct, its the same led.
     
  11. AppleNewton macrumors 68000

    AppleNewton

    Joined:
    Apr 3, 2007
    Location:
    1 Finite Place
    #12
    I'd say the LED is a small POST test.

    If I recall correctly from my 2 previous MacPros (2.66 and 2.8 first/second gens) they would flash a solid red LED for a split second then the apple chime would come on.

    same as power down...LEDs will light up then the PSU would click and it would shut down.
    It's if it stays on while booting or while booted is when you need to have cause for concern.
    Otherwise I would think you should have any issues.

    perhaps to ease your mind, run the Apple Hardware Test.
     
  12. AppleWorking thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jan 20, 2009
    #13
    Hey, thank you. Put my mind at ease buddy...
     
  13. AppleWorking thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jan 20, 2009
    #14
    Yep, I ran the test looped overnight, and also memtest for a day or so. No errors, just the blink. Sure wish Apple would make things like this known...seems every blink means something to the techs, number of blinks, steady on, fading, etc.
     

Share This Page