Ridiculously slow boot times on my Mac Pro

Discussion in 'Mac Pro' started by xhale, Jun 13, 2010.

  1. xhale macrumors newbie

    Joined:
    Oct 20, 2006
    #1
    I'm getting around 5 minutes to get to the grey Apple screen on my Mac Pro. If I unplug my external hard drive (MyBook 1TB, formatted HSF, USB) it takes 15 seconds. From the Apple logo it takes another 20-30 seconds to fully load OS X. I really don't want to unplug my external drive every time I restart.

    I've done a lot of reading and it seems that external drives add to boot time. Most of what I have seen is around 30-60 seconds added to boot. My drive performance once inside OS X is great and there is nothing but data on the drive.

    I've repaired permissions on the boot drive and repaired disk on the external with no help. Is there anything I can do at all?

    Thanks in advance.
     
  2. AAPLGeek macrumors regular

    Joined:
    Nov 12, 2009
    #2
    I'm not too sure if its gonna work in your case but you could give it a try.

    Go to System Preferences-> System-> Startup Disk and select your 10.6 Install partition and hit restart.
     
  3. Hellhammer Moderator

    Hellhammer

    Staff Member

    Joined:
    Dec 10, 2008
    Location:
    Finland
    #3
    Sleep it instead of shutting down. I couldn't care less of my boot time as I shut it down like once a month
     
  4. Dr.Pants macrumors 65816

    Dr.Pants

    Joined:
    Jan 8, 2009
    #4
    Zap PRAM? Doubt it will do anything, but it can't hurt.
     

Share This Page