Safari swipe to go back bug

Discussion in 'OS X Mavericks (10.9)' started by eda, Oct 23, 2013.

  1. eda macrumors member

    Joined:
    Jun 5, 2011
    Location:
    Birmingham, England
    #1
    I've just been experiencing a very annoying bug with the swipe to go back feature in Safari. Every time I swipe the mouse to go back it freezes the page that I was on and doesn't allow me to load any other page (by entering in the address bar or clicking a bookmark).

    Is anyone else having this issue?

    You can see that it only reveals a small slice of the previous page before crashing: Screen Shot 2013-10-23 at 18.34.08.png
     
  2. II BISTRO II macrumors member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    #2
    i can't seem to replicate this bug, safari swipes seem to be working fine for me
     
  3. fisherking macrumors 601

    fisherking

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    ny somewhere
    #3
    happened to me twice, and both times, had to reboot. been fine since (this last time was about 6 hours ago), so...am keeping an eye on it.
     
  4. joshcls macrumors 6502

    joshcls

    Joined:
    Sep 12, 2013
    Location:
    Panama City, FL
    #4
    A fix that worked for me:

    Closed out of safari
    Went to System preferences > mouse > unchecked "Swipe between pages"
    Turned mouse on and off (physically with power switch)
    Went to System preferences > mouse > checked "Swipe between pages"
    Restarted safari
     
  5. bbfc macrumors 68030

    bbfc

    Joined:
    Oct 22, 2011
    Location:
    Newcastle, England.
    #5
    Happens to me but there is no pattern. Very random. I experienced it a lot during some of the DPs then it went. Now it's back.
     
  6. eda thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 5, 2011
    Location:
    Birmingham, England
    #6
    It's every time for me! Had to turn it off in the mouse settings :(

    ----------

    Ooh yes that's worked for me too! Thanks!
     
  7. RLRabb macrumors newbie

    Joined:
    Jan 26, 2011
    #7
    It's happening to me as well on my rMBP. Unfortunately, there is no way to turn my trackpad off and on, so there doesn't appear to be a fix.
     
  8. aristobrat macrumors G4

    Joined:
    Oct 14, 2005
    #8
    Thanks, I can't reboot now so I'll give that a shot.

    Thought it was weird that after upgrading to Mavericks "Swipe between pages" was deactivated on both the Macs I upgraded. Subtle hint from Apple? :D
     
  9. fisherking macrumors 601

    fisherking

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    ny somewhere
    #9

    same thing here, just happened again. seems to be related to my trackpad.
    i can CLICK on the back arrow, or scroll with the up/down arrows, but no 2-finger scrolling, etc...


    UGH.
     
  10. bkribbs macrumors 65816

    Joined:
    Jan 15, 2012
    #10
    I experienced this a few times, though I only lost that tab, didn't have to restart the computer or even safari. Hasn't happened in a while but happened a lot originally.
     
  11. boy-better-know macrumors 65816

    boy-better-know

    Joined:
    Jun 30, 2010
    Location:
    England
  12. sliceoftoast, Oct 25, 2013
    Last edited: Oct 25, 2013

    sliceoftoast macrumors 6502

    sliceoftoast

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Location:
    In a Toaster
    #12
    Yes this is also happening for me as well and giving me the *****. Deleting the safari prefs file doesn't seem to do anything either does rebooting. Haven't tried PRAM yet.

    -------------

    FIXED!

    This worked for me, I opened safari, Clicked on the Safari menu option and select " reset safari" After doing this swipe worked. Remember doing this will erase any saved passwords
     
  13. mentaluproar macrumors 68000

    mentaluproar

    Joined:
    May 25, 2010
    Location:
    Ohio, USA
    #13
    I know, necrothread, but relevant. I've had this problem too, but all the buttons still work, the items are clickable, menus work, the address bar works, I can switch tabs, but I cannot get the content on those tabs to change or scroll unless I close the tab the freeze occurred on. Swiping back on the remaining tab just causes this problem again.

    Edit: The gesture to scroll doesn't work in remaining windows either. Highlight works fine.
     
  14. fisherking macrumors 601

    fisherking

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    ny somewhere
    #14
    happens here occasionally still...now in 10.9.3. annoying, and i usually reboot. quitting and re-opening safari doesn't help. and i don't want to keep resetting safari...

    ah, well...
     
  15. mentaluproar macrumors 68000

    mentaluproar

    Joined:
    May 25, 2010
    Location:
    Ohio, USA
    #15
    safari doesn't outright die on me from this. command+w after copying the address from the bar and opening a new window works fine. its just tedious as hell.
     
  16. amalius macrumors newbie

    Joined:
    Nov 25, 2015
    #16
    found reports that resetting your NVRAM may help ... on start, directly at the chime, hold command+alt+P+R until Mac reboots.
     
  17. JohnArtist macrumors member

    Joined:
    Nov 9, 2007
    Location:
    New York
    #17
    Here is an easier fix that someone discovered in another post on Apple.com. It worked for a bunch of us and it's EASIER and QUICKER than zapping the PRAM and restarting:

    Simply press Ctrl + Shift + Eject key (puts machine to sleep, or you can do it from the Apple menu), then press a key to wake it back up, and the problem is gone!

    I know... weird, huh?!
     
  18. KALLT macrumors 601

    Joined:
    Sep 23, 2008
    #18
    I wrote a big report on this two years ago. It was closed a few months ago and Apple’s response was: this is now fixed in El Capitan. o_O
     

Share This Page