Someting going on with retina MacBook

Discussion in 'MacBook Pro' started by megalosaurus, Jan 19, 2017.

  1. megalosaurus macrumors newbie

    megalosaurus

    Joined:
    Jan 19, 2017
    #1
    Hi!

    Since there seems to be so many people in the know here I thought I'd see if this is something solvable.

    I have a 15" retina, mid 2012, i7 with 16 gig of ram which by far is the best laptop I've ever had and it has been working like magic up to now, but in the past couple of months the apps have been freezing on me. Every third or fourth time I open a project in logic it gets stuck on the loading bar. Photoshop and Illustrator freezes up once in a while when trying to open a filter or save and sometimes even Finder freezes up when trying to do something in it. Once the program has frozen I can force quit it, but then it wont open again, it just get stuck bouncing up and down in the dock until I force quit again. When this has happened I have to turn the computer off by holding down the power button since the software shut down gets stuck as well.

    Sorry for the long explanation, it's kind of a specific problem. So what do you guys think? Does it have to do something with the software or hardware?

    Thanks in advance!
    //Freddie
     
  2. aevan macrumors 68000

    aevan

    Joined:
    Feb 5, 2015
    Location:
    Serbia
    #2
    I would do a full OS reinstall - backup your data, wipe the drive, reinstall macOS. Then see if the issue still happens.
     
  3. Gav2k macrumors G3

    Gav2k

    Joined:
    Jul 24, 2009
    #3
    Have you opened activity monitor and checked cpu and ram load?

    Have you checked the cpu temps?

    When was the last time you cleaned the dust out internally?
     
  4. megalosaurus thread starter macrumors newbie

    megalosaurus

    Joined:
    Jan 19, 2017
    #4
    Thanks for the advice, will try to see if it helps!

    To my knowledge it doesn't have anything to do with load since it can happen when almost nothing is running. I have not checked the temp, didn't even know you could do that in a mac!
    It was in the shop about 1 and a half year ago, so I guess they cleaned it out, haven't ever opened it up myself tho. Might that be what's going on?
    I checked the SSD with CleanMyMac which says it needs repair, but when I try to do it in Disk Utility it says everything is fine. Can it have something to do with that?
     
  5. Samuelsan2001 macrumors 604

    Joined:
    Oct 24, 2013
    #5
    More likely that clean my Mac is causing it!! it is so pointless and resource hungry as to be considered malware by most of us.
     
  6. megalosaurus thread starter macrumors newbie

    megalosaurus

    Joined:
    Jan 19, 2017
    #6
    And here I was thinking it was great at keeping my mac in shape ^^ Will uninstall it then! Do you know of any good program for cleaning up space on the computer?
     
  7. Queen6 macrumors 603

    Queen6

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Location:
    Enjoying Better Things
    #7
    How much free space do you have on the system drive?

    Q-6
     
  8. megalosaurus thread starter macrumors newbie

    megalosaurus

    Joined:
    Jan 19, 2017
    #8
    About 30 gig on a 249 ssd. Thinking about upgrading soon tho, have to throw away stuff every second month or so to keep this one usable.
    Thanks for all the feedback btw, never seen such a helpful forum before!
     
  9. Queen6 macrumors 603

    Queen6

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Location:
    Enjoying Better Things
    #9
    Should be enough, OS X can get quirky if disk space is low, try booting to Safe Mode and then restarting that often helps as it will clear out the caches etc. also reset the SMC. As stated uninstall Clean my Mac, better off with Cleaner etc, the former is rather intrusive.

    https://support.apple.com/en-us/HT201262

    https://support.apple.com/en-us/HT201295

    Q-6
     
  10. megalosaurus thread starter macrumors newbie

    megalosaurus

    Joined:
    Jan 19, 2017
    #10
    Clean my Mac is gone and a SMC is made! My macbook has been weird when starting up after being opened and been going to sleep randomly once in a while, so we'll se if that might have been it!
     
  11. Queen6 macrumors 603

    Queen6

    Joined:
    Dec 11, 2008
    Location:
    Enjoying Better Things
    #11
    If you have problems entering Safe Mode, disable the firmware password, and reenable it later.

    Q-6
     

Share This Page